Hopp til innhold

Har du en god base av økologiske grønnsaker og kraft, har du mulighet til å lage et utall forskjellige supper.

Foto: Mette Randem

Lag suppe med barna!

Slik lager du basissuppen, som med noen få ekstra ingredienser kan trylles om til flere forskjellige og velsmakende suppevarianter.

Av: Magnus Thorvik/Geitmyra matkultursenter for barn
18.11.2015

Har du en god base av økologiske grønnsaker og kraft, har du mulighet til å lage et utall forskjellige supper.

Først har vi laget en basisoppskrift, grønnsakene kan du variere etter hva du har liggende i kjøleskapet eller hva som er i sesong. Selv om grønnsakene har ligget litt lenge gir de god smak i suppen. Brokkoli- og blomkålstilker, litt dvaske gulrøtter, selleristang eller løkskalker fra grønnsaksskuffen bør dere ikke kaste. Gi dem nytt liv i suppen!

Lenger nede ser du hvordan du kan gjøre basissuppen om til flere forskjellige velsmakende varianter.

Ingredienser til 12 personer:

3 ss matolje

3 fedd hvitløk, hakket

2 store løk, grovhakket

5-7 gulrøtter, grovhakket

5-7 poteter, grovhakket

2 stenger stangselleri, grovhakket

3 l kraft eller vann (fiskekraft til fiskesuppe, hønsekraft til andre supper, buljongterning er greit)

Tørkete eller friske urter, for eksempel oregano, timian, rosmarin eller laurbær

Salt og pepper

Utstyr

Skjærebrett

Kniv

Kasserolle

Litermål

Framgangsmåte

  1. Ha løk og hvitløk i en gryte med olje og stek på svak varme til det er mykt og blankt.
  2. Ha i stangselleri, gulrøtter og poteter og la frese videre noen minutter.
  3. Tilsett urter og kraft og kok opp. La småkoke i 20-30 minutter, eller til potetene er møre. Blir suppen for tykk kan du ha i mer vann eller buljong.

Denne suppen kan du lede i mange forskjellige retninger. Ingrediensene under kommer i tillegg til oppskriften på modersuppen. Ikke la deg begrense av våre forslag, har du prøvd 2-3 forskjellige setter bare deres (og barnas) fantasi grensene.

Noen barn liker best en glatt suppe. Da kan du kjøre suppen med stavmikser, og heller servere tilbehør ved siden av.

Tips og medvirkning fra barna

  • La barna skrelle grønnsakene og skjære dem i biter.
  • La barna være med på å frese grønnsakene under oppsyn fra en voksen. Snakk om hvorfor det heter frese – høres det ikke litt ut som en sint katt når grønnsakene treffer den varme oljen?
  • Lukt, smak og prat om grønnsaker og urter. Smak på grønnsakene mens dere kutter!

Variasjoner

Lag suppebase etter oppskriften over, men vri suppen i retningen du vil:

Klassisk grønnsakssuppe

En god gammeldags grønnsakssuppe med byggryn. Byggryn er ekte matkultur, som gjør suppen mer mettende.

Ingredienser

1 stor eller 2 små purreløk, vasket og hakket

1/2 kålrot, i terninger

3 dl kokte byggryn eller to poser «byggris»

Framgangsmåte

  1. Ha purren og kålroten i suppen samtidig som de andre grønnsakene.
  2. Ha i byggryn. Hvis du bruker byggris kan de koke sammen med grønnsakene fra starten av. Har du ferdig kokte byggryn har du dem i mot slutten av koketiden.

Minestronesuppe

En minestrone er en italiensk grønnsakssuppe som man kan lage med nesten hva som helst av grønnsaker, men det er noe som alltid må med: løk, selleri, gulrot, tomater, bønner og pasta.

Ingredienser

2 bokser hakkede tomater

4 dl kokte bønner

2 dl makaroni eller annen «liten» pasta

Framgangsmåte

  1. Ha tomatene i suppen før den koker opp, og la suppen koke i 10-15 minutter.
  2. Ha i bønner og pasta og kok i cirka 7 minutter til pastaen og potetene er møre.
  3. Server med kvernet salt og pepper, basilikum og revet parmesan.

Tacosuppe

Tacoprinsippet funker ikke bare til taco. Her kjører vi først suppen helt glatt med stavmikser, så kan barna selv velge hva de vil ha i. Prøv å lage små skåler med tilbehør som barna selv kan velge å ha i suppen. Maiskorn, små terninger av agurk, vårløk, paprika, hakket koriander, litt rømme, revet ost eller limebåter de selv kan presse over suppen gjør suppen spennende, og gir barna eierskap til maten.

Ingredienser

1 ss støtt spisskummen

2 ts oregano

2 ts paprikapulver

Litt chilipulver

2 bokser hakkede tomater

Framgangsmåte

  1. Ha krydderet i gryten sammen med grønnsakene, og la det hele frese litt.
  2. Ha i tomatene og kok opp. La koke til grønnsakene er møre.
  3. Kjør suppen glatt med en stavmikser.

Rød fiskesuppe

Blåskjell høres avansert ut, men det er billig, raskt og lett å lage, og spennende for barna. De synes det er gøy å sjekke om blåskjellene lever ved å se om de lukker seg når de dunker dem i bordet.

Ingredienser

2 bokser hakkede tomater

1 kg blåskjell

1 kg fisk, i biter

Framgangsmåte

  1. Gå nøye gjennom blåskjellene, fjern «skjegget» og se etter at alle er lukket og i live.
  2. Ha blåskjellene i gryten og kok opp suppen igjen.
  3. Legg fisken oppå suppen og la suppen småputre under lokk til fisken er ferdig, cirka fem minutter.
  4. Smak til med salt og pepper og server med knekkebrød og hvitløksmajones.
comments powered by Disqus

På forsiden