Hopp til innhold

Folkehelseinstituttet anbefaler at barn sjekkes for hodelus minst én gang i måneden.

Foto: Istock

Nå er det høysesong for lus

Uke 10 er nasjonal uke for lusesjekk.

Av: Redaksjonen
07.03.2016

Reisevirksomhet og nye omgangsvenner i vinterferien øker risikoen for å bli smittet med lus, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) på sitt nettsted.

De oppfordrer derfor alle landets barnehager og skoler til å arrangere kampanjer mot hodelus denne uken, for å sikre en lusefri vår. Dette kan blant annet gjennomføres ved å informere foreldrene om hvordan man sjekker for og behandler hodelus.

På FHI sine nettsider finner du brosjyrer og informasjonsskriv om hodelus, som barnehagene kan bestille gratis og distribuere videre.

Samtidig sjekk og behandling av hodelus ser ut til å redusere antall hodelustilfeller over tid. FHI foreslår derfor også at barnehagene kan oppfordre foreldre til å foreta lusesjekken helgen 12. -13. mars, med fortløpende behandling hvis nødvendig. Alle i husholdningen bør sjekkes, både barn og voksne.

Oppdages det lus bør foreldrene varsle barnehagen og foreldre til barnets nære fritidsvenner slik at også de kan foreta en lusesjekk.

Tilbakevennende problem

FHI er blant aktørene som de siste årene har oppfordret til to årlige, nasjonale uker for lusesjekk: Uke 10 og uke 35. Grunnen til at norske foreldre oppfordres til to slike årlige dugnader, er at jevnlig lusesjekk er den mest effektive måten å stoppe lusespredning.

Ifølge FHI er hodelus et stadig tilbakevennende problem i norske barnehager og skoler. De anslår at mellom to og fire prosent av norske barn har lus til enhver tid.

På nettsiden www.luseradar.no kan foreldre få en indikator for risikoen for lus i sitt fylke. Her rapporterer over 200 norske apotek inn sitt fylkesvise, totale salg av lusemidler. De fylkene som viser økning i lusemidler, markeres med rødt.

Hodelus suger blod i hodebunnen og bittene kan gi kløe. De er små, bare to til tre milimeter lange og gjennomskinnelige. Føttene har klør som gjør at lusa lett kan gripe tak i hårstrå. Eggene festes til hårstrå. Både egg og lus kan sees med det blotte øye. Lus går igjennom stadiene egg, tre nymfestadier og voksen. Utviklingstiden for en generasjon er rundt tre uker.
Istock

Hvordan sjekke barna for lus?

1) Legg et håndkle over skuldrene på barnet. Hvis barnet ditt har langt hår skal du bruke et ekstra håndkle for å fange eventuelle lus.

2) Kjem systematisk gjennom håret fra hodebunnen ned til hårspissene. Skyll kammen eller tørk av den etter hvert tak, for å fjerne døde lus.

3) Kjem like systematisk fra pannen og ut til hårspissene.

4) Gjenta den samme prosessen fra nakken, for å sikre at alle lus er fjernet. Luseegg må kanskje fjernes med fingrene.

Les mer på FHI sine nettsider.

På forsiden