Hopp til innhold

Stavmikseren gjør det lettvint å lage gode, smaksrike og sunne supper eller moser.

Foto: Geitmyra matkultursenter for barn

Lag vintermat med barna

Stavmikseren gjør det lettvint å lage gode, smaksrike og sunne supper eller moser.

Av: Magnus Thorvik/Geitmyra matkultursenter for barn
20.01.2017

Rotfrukter og kålfrukter som blomkål og brokkoli er lett å like for barn. La dem være med å lage maten - de kan gjerne trykke på knappen på stavmikseren, og holde den sammen med en voksen.

Metoden er den samme for alle suppene og mosene, bare bytt ut grønnsakene. Bruk gjerne fantasien og prøv dere frem med forskjellige grønnsaker.

Blomkål/brokkoli/grønnkålsuppe

Her kan vi lage minst tre forskjellige supper av samme oppskrift. De forskjellige kåltypene kan også blandes.

Ingredienser

(ca 3 liter, nok til 3 voksne og 18 barn)

1,2 kg økologisk blomkål, brokkoli eller grønnkål

6 fedd hvitløk uten skall

1,2 l kyllingkraft (vann og 4 buljongterninger)

6 dl økologisk melk

Salt

Pepper

Framgangsmåte

  1. Rens grønnsakene og skjær dem i biter.
  2. Ha grønnsakene i en gryte og dekk med væsken og eventuelt buljongterninger.
  3. Kok på middels varme til grønnsakene er møre, 10-15 minutter. Brokkoli tar kortest tid.
  4. Lager du blomkål- eller brokkolisuppe kan du fiske ut noen pene buketter som du kan bruke til pynt eller som barna kan knaske på ved siden av suppen.
  5. Kjør suppen med stavmikser til den er helt glatt. Smak til med salt og pepper.

Tips: Sett frem for eksempel ristede gresskarfrø, brødkrutonger, hakket gressløk eller vårløk, friske urter, revet ost eller rømme i skåler så barna kan forsyne seg og ha oppå suppen.

Gul rotsuppe

En veldig enkel og ganske gul suppe med mye god smak. Eksperimenter gjerne med andre rotfrukter. Gresskar er også gult og godt.

Ingredienser

(ca 3 liter, nok til 3 voksne og 18 barn)

750 g økologisk kålrot

750 g økologisk gulrot

300 g økologisk sellerirot

2 løk

12 dl kyllingkraft (vann og 4 buljongterninger)

Salt

Pepper

Olje til steking

Slik gjør du:

  1. Skrell grønnsakene og del dem i biter. Ha dem i en gryte og dekk med vann.
  2. Kok opp. La koke til grønnsakene er møre, ca. 20 minutter.
  3. Ta vare på litt av kokevannet.
  4. Kjør grønnsakene glatte med en stavmikseren. Spe med litt av kokevannet til du har konsistensen du vil ha. Bland i muskat og smak til med salt og pepper.

Tips: Prøv å bytte ut muskat med for eksempel spisskummen, eller ha i litt frisk koriander eller revet appelsinskall.

comments powered by Disqus

På forsiden