Hopp til innhold

Lærerikt: Barna i Espira Spirea kunnskapsbarnehage lærer mye av å utforske og leke med realfagene. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil at flere barn skal få gjøre som dem.

Foto: Iris Lyngmo

Dette er de nye realfagskommunene

Høsten 2016 får 11 nye kommuner status som realfagskommuner.

Av: Redaksjonen
15.04.2016

De nye realfagskommunene er valgt ut av Utdanningsdirektoratet (Udir), og kommer i tillegg til de 34 kommunene som ble landets første realfagskommuner i fjor, melder Kunnskapsdepartementet.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Iris Lyngmo

– Til sammen får vi nå 45 realfagskommuner over hele landet. De er viktige forbilder, og kan vise oss hvordan barn og unge i praksis kan bli bedre i matematikk og naturfag, uttaler kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på departementets nettsider.

(Se listen over de nye realfagskommunene nederst i saken.)

Realfagskommunene forplikter seg til å arbeide systematisk og helhetlig for å forbedre barn og unges kompetanse og resultater i realfag, fra barnehage til fullført grunnskole. Kommunene skal også samarbeide med lokalt næringsliv og høyskoler, universiteter eller forskningsmiljøer.

Det er satt av 10 millioner kroner til de 11 nye realfagskommunene i 2016-2017. Midlene går blant annet til lokale realfagsnettverk og faglig oppfølging av kommunene.

Realfagskommunene som ble valgt ut i fjor, får mulighet til å søke om forlenget støtte ut 2017.

Del av ny realfagsstrategi

Realfagskommunene er en del av den nye, nasjonale realfagsstrategien regjeringen la frem høsten 2015. Målet er å få færre barn og unge på lavt nivå i realfag og flere på høyt nivå.

– Teknologi og naturvitenskap er det vi skal leve av i fremtiden. Da må vi gi barna våre gode realfagsopplevelser allerede i barnehagen, og vi må sørge for at alle elever får grunnleggende kunnskaper i matematikk og naturfag på skolen, sier kunnskapsministeren.

Dette er de nye realfagskommunene:

• Eidsvoll (Akershus)
  • Skedsmo (Akershus)