Hopp til innhold
Mange av landets barnehager bryter pedagogkravet.
Istock

Kan gi seg selv unntak fra barnehageloven

Kommunene avgjør selv når kommunale barnehager kan få fritak fra kravet om antall pedagoger.

Av: Silje Wiken Sandgrind
08.09.2015

Halvparten av landets barnehager bryter i dag pedagogkravet.

Det melder NRK.

Barneombud Anne Lindboe.

Barneombud Anne Lindboe er skeptisk til at kommunene selv fører tilsyn med sine egne barnehager.

– Det er bukken som passer havresekken, og det gir muligheter til å drive på dispensasjon fra for eksempel pedagognormen i barnehagene slik mange gjør, sier Lindboe til NRK.

Barneombudet mener tilsynsansvaret bør overføres til fylkesmannen eller en annen ekstern instans.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er delvis enig med Lindboe.

– Vi sender et forslag til Stortinget i høst som sier at også fylkesmannen skal ha mulighet til å ha tilsyn med barnehagene, sier han til NRK.

Forslaget innebærer at fylkesmannen kan føre tilsyn dersom det blir presseoppslag om en barnehage, eller dersom en forelder klager.

På forsiden