Hopp til innhold

For SV i Hordaland representerer all privatisering en svekkelse av offentlig kontroll med barnehagetilbudet.

Foto: Istockphoto

Fylkeslag i SV vil stoppe de ideelle

- Skillet mellom hva som er ideell og kommersiell drift viskes ut, sier gruppelederen for SV i Bergen bystyre til Klassekampen.

Av: Øyvind Johansen
17.03.2017

SVs fylkeslag i Hordaland vil gå lengre enn programkomiteen i politikken overfor private aktører innen barnehagedrift og annen velferd.

Klassekampen skriver at Hordaland SV ønsker en tøffere linje mot de private ideelle velferdsaktørene, og har fremmet et endringsforslag til helgas SV-landsmøte.

– Det foregår en kommersialisering av ideelle aktører, der skillet mellom hva som er ideell og kommersiell drift viskes ut, sier gruppeleder for SV i Bergen bystyre Mikkel Grüner til Klassekampen.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Som barnehage.no skrev tidligere i uka, vil SV foran helgens landsmøte gå inn for å legge ned forbud mot profitt på velferdstjenester som barnehagedrift og asylmottak. Tall fra samfunnsøkonomisk avdeling i Private Barnehagers Landsforbund viser at utbytte i 2015 utgjorde 0,4 prosent av inntektene i private barnehager.

Les også: SV til krig mot profitt i barnehager

Les også: Ap-Jonas sier blankt nei til SVs barnehage-ultimatum

Fylkeslaget i SV-leder Audun Lysbakkens fylke Hordaland mener at et stort innslag av private aktører – uansett om de er kommersielle eller ideelle – gir dårligere grunnlag for demokratisk og helhetlig styring av tjenestetilbudet.

Grüner mener det må være likegyldig for SV om velferdskroner blir til profitt for en eier eller tas ut i utbytte for å finansiere menighetsarbeid, slik Bergen kirkelig fellesråd har som mål for sine ideelle barnehager.

– Velferdskroner skal finansiere velferd og ikke gå til noe annet, sier SV-eren, som også er skeptisk til andre aktører i ideell sektor som bruker alle velferdskronene på velferd.

– Et stort innslag av private, uansett om de er kommersielle eller ideelle, vil uansett føre til en svekkelse av styringen av tjenestetilbudet, sier han til Klassekampen.

Tags:

På forsiden