Hopp til innhold

Illustrasjonsfoto

Foto: Istock

Klassekampen: Flertall vil stramme inn mulighetene for fortjeneste fra barnehager

Klassekampen presenterer tirsdag en meningsmåling om uttak av privat fortjeneste på sykehjem, barnevern og barnehager.

Av: Øyvind Johansen
02.01.2018

Avisa konkluderer med at motstandere av kommersielle sykehjem og barnehager får støtte i folket.

–  Det er et overveldende flertall mot profitt i velferden. Dette bekrefter det tidligere undersøkelser har vist, nemlig at skattefinansierte velferdstjenester skal drives i offentlig egenregi og ikke av profittbaserte selskaper, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet, til avisa.

68 prosent helt eller delvis enige

På oppdrag fra Klassekampen har Sentio gjennomført en meningsmåling med følgende spørsmål:

«Hvor enig eller uenig er du i følgende påstand: Det bør bli vanskeligere for private selskaper å ta ut profitt fra drift av offentlige velferdstjenester som sykehjem, barnevern og barnehager»

44 prosent av respondentene er helt enige, mens 24 prosent oppgir at de er noe enige i påstanden. 16 og 11 prosent svarer at de er henholdsvis litt uenige eller helt uenige i påstanden.

Høyre kritiserer målingen

Stortingsrepresentant for Høyre, Sveinung Stensland, sier til Klassekampen at han synes avisa har stilt et dårlig spørsmål.

– Dette bærer litt preg av «som man roper i skogen, får man svar.» Ingen ønsker at bedrifter skal ta ut mer fortjeneste i seg selv. Vi mener at det er viktig å ha mangfold og alternativer for innbyggerne, og med private alternativ får man også noe å måle det offentlige opp mot, sier Stensland.

Han tror heller ikke alle de spurte helt innser konsekvensene av standpunktene de tar:

– Fastleger er privat ansatte. Har dere spurt om de vil fullt ut kommunalisere den ordningen? spør Høyre-representanten.

• Eiere av private ordninære barnehager tok i 2015 ut et samlet utbytte på 85,8 millioner kroner. Det utgjorde 4 promille av omsetningen.

På forsiden