Daglig leder Christine Klette i Norlandia Vollen naturbarnehage er lagleder når barnehagen sammen med Solenga og Kjeldmyra sparker i gang fotballtrøyefredag.
Norlandia Vollen og Solenga naturbarnehager inviterte til fotballfest. På lagbildet bak fra venstre ser vi Catharina Qvam Tømmerås, Isabell Ørsnes, Elise Pedersen, Beate Jakobsen, Christine Klette, Birgitte Nordbø, Tanita Kristiansen og Kari Pettersen. Foran fra venstre Tiril Bakkeli, Rikke Sæthre, Victoria Pålsdatter Sivertsen og Jens-Inge Jensen.

– I dag skal vi løpe litt ekstra fort og sparke litt ekstra hardt på ballen

Fotballtrøyefredagen ble naturlig nok markert mest i gult hos Norlandia Vollen og Solenga naturbarnehager - i hjembyen til serieleder Bodø/Glimt. 

Publisert Sist oppdatert

På samme måte som dagens fotballregler og «verdens vakreste spill» stammer fra England, dukket også konseptet Football Shirt Friday opp første gang i fotballens hjemland. Ifølge Barnekreftforeningen var det Arsenal-supporter Marius Klemo som tok konseptet hjem til Norge. 

I dag har små og store landet over ikledd seg trøya fra favorittlaget, og markert første fredag i mai som en dag ikke til bare å tenke fotball - men også på de som kanskje aldri får mulighet til å kjenne gress under fotballskoene eller følelsen av et perfekt satt frispark. 

– Vi har snakket med barna i forkant. Fortalt om at det ikke er alle barn som har mulighet til å være aktive, at det er noen som bor på sykehus, som er syke og ikke kan være like fysisk aktive som de er selv. Og så har vi snakket om at vi skal løpe litt ekstra fort og sparke litt ekstra hardt på ballen nettopp for de ungene, sier pedagogisk leder Birgitte Nordby i Norlandia Vollen naturbarnehage. 

Daglig leder Christine Klette i Norlandia Vollen naturbarnehage er lagleder når barnehagen sammen med Solenga og Kjeldmyra sparker i gang fotballtrøyefredag.

At noen blir så syke at de dør, selv om de er små, er også en del av livet for noen. De to barnehagene som markerer fotballtrøyefredag i Bodø i dag, har ikke opplevd akkurat det. Men mange av barna har likevel egne erfaringer, fra venner og familie. 

– Det er noe vi har snakket mye om på avdelingene. Det er jo en del av livet, og mange opplever å miste noen i nær familie. Da er vi veldig åpne, og snakker mye med barna om hvorfor og hvordan, sier Nordby. 

– Vi har også bøker vi leser sammen med barna, særlig når vi jobber med følelser, sier pedagogisk leder Elise Pedersen, og fortsetter: 

– Da kommer de gjerne med egne opplevelser og historier, og snakker om det som har skjedd. Det blir en anledning til å bearbeide en hendelse sammen med gruppa i barnehagen, og gjerne også ta det inn i leken. 

Fotballtrøyefredag i Norlandia Vollen naturbarnehage.

På grusbanen like utenfor gjerdet har både barn og voksne spilt kamp sammen med Norlandia Solenga naturbarnehage. Bare noen midtstopperklareringer unna ligger Aspmyra stadion - der serieleder Bodø/Glimt tar imot Strømsgodset allerede søndag. 

Ikke overraskende er de gule trøyene i flertall i byen som har utviklet alvorlig fotballfeber de seineste årene. 

– Det er litt viktig når vi skal ansette nye, at vi husker å spørre hvilket lag de holder med... 

Daglig leder Christine Klette i Norlandia Vollen naturbarnehage er lagleder når barnehagen sammen med Solenga og Kjeldmyra sparker i gang fotballtrøyefredag.

Daglig leder Christine Klette fleiper. Det er i det hele tatt god stemning i barnehagen, som også innimellom lader opp til hjemmekamper med felles fotballunsj med søsterbarnehagen. 

– Så det blir ikke noe krangling om favorittlag? 

– Nja, vi har nå i alle fall en kranglefant her, sier hun med et diskret blunk i retning en Liverpool-trøye som stikker seg litt ut. 

Hun holder likevel på at dette er en gladsak. Både små og store i barnehagen har ikledd seg trøyene til favorittlaget i noen år, men akkurat i år har de tatt konseptet enda litt lenger. 

– I forkant har vi hatt ute fotballquiz blant foresatte og skal trekke en vinner etter hvert. Vi oppfordrer også om å vippse eller ta med pant for å støtte Barnekreftforeningen.

Fotballtrøyefredag i Norlandia Vollen naturbarnehage.

Pengene går til forskning på barnekreft. Barnekreftforeningen gir også tilbud og støtte for familier hvor barn og unge er rammet av kreft, og jobber med informasjons- og påvirkningsarbeid for å sette barnekreft på dagsorden.  

– Det blir en dag der vi ikke bare er opptatt av fotball, men også har litt ekstra fokus på temaet - som vi kanskje ikke snakker så mye om i det daglige, såfremt det ikke er spesielle hendelser i de nære relasjonene til barna, sier Klette. 

Ved lunsjbordet serveres ekte Bodø-burger, som fiskekakene kalles nordpå. Påfyll trengs; enten man skal skru den som Beckham eller stå i kø på Coop-en for å pante flasker. 

Når fotballtrøyefredagen er i ferd med å blåses av, kommer oppdateringen: 

– Vi fikk inn 1 972 kroner i panteflasker, oppsummerer en fornøyd lagleder.

Fotballtrøyefredag i Norlandia Vollen naturbarnehage.
Powered by Labrador CMS