
Slik vil Ragnhild gi de ansatte bedre resiliens
– Jeg ønsker at de som jobber her skal få mulighet til å utvikle seg, i takt med at jeg utvikler meg. Det er noe jeg ønsker å spre også til flere.
De siste par ukene har en stor del av de ansatte i Kausvol gardsbarnehage gjennomført kurset «Stå stødigere i hverdagen - kurs i resiliens for barnehageansatte», holdt av daglig leder Ragnhild Finden og med-kursholder Charlotte Nagelgaard.
– Barnehageansatte gir mye av seg selv hver dag, og møter små og store utfordringer, gir omsorg, og skaper trygghet for barna. Dette er emosjonelt krevende, derfor vil vi styrke de ansattes evne til å stå i utfordrende hverdag, sier Finden.
I tillegg til å drive barnehage siden 2001, er hun sertifisert NLP-coach. Interessen for å bygge resiliens som metode har hun fattet underveis.
– Jeg blir veldig lett inspirert, og har kommet over interessante fag gjennom utdanningen.
Evne til å reise seg
Verktøyet hun bruker, tilbys av Persolog Norge, der man kan utdanne seg innen fire ulike retninger: Personfaktor, personlig resiliens, organisatorisk resiliens og teamresiliens. Finden er sertifisert i alle fire.
– Disse henger nøye sammen. Hvordan vi alle kan stå stødig vil ha betydning for hvordan teamet fungerer, og dermed organisasjonen.
– For oss som ikke er kjent med metoden: Hvordan forklarer man resiliens?
– Man kan spørre hvorfor vi bruker begrepet resiliens i stedet for livsmestring, som det står om i rammeplanen; et mye brukt begrep som robuste barn som kan stå i stormen og tåle motgang, eller robuste ansatte? Det handler om flere ting: Når vi bruker begrep som robust og motstandsdyktig er det lett å tenke at man skal være sterk og tåle all motgang. Men i resiliens ligger det så mye mer, sier hun, og fortsetter:
– Vi kan ikke unngå motstand, utfordringer og endringer, men vi kan gjøre oss bedre rustet til å møte det. Resiliens handler om vår evne til å reise oss igjen etterpå, og det handler om mental og emosjonell balanse. Jeg synes det er veldig fascinerende at enkelte mennesker ser ut til å kunne tåle det utroligste; miste jobben, ulykker, kreft - mens andre knapt tåler å bli sett stygt på før de blir liggende.
Finden forklarer at ordet resiliens betyr «å sprette tilbake» eller «komme seg igjen». I en tekst på sin egen hjemmeside illustrerer hun det slik:
«Femåringen kommer bort til meg, oppløst i tårer, hennes verden er i tusen knas. Hva har skjedd, spør jeg. Mellom hikstene svarer hun; – Han sier jeg er en bæsj! Jeg følger blikket hennes, og ser en jevnaldrende fyr, han står bak et hjørne og er spent på hvilken reaksjon han vil få av meg. Jeg overser fyren, og konsentrerer meg om den fornærmede. Ok, sier jeg, det er jo ikke noe gøy å høre! Hun nikker, og tørker tårer med skitne regnvotter. Men du, sier jeg, ER du en bæsj? Hun ser forundret på meg, og responderer høyt og tydelig; NEI! Det er klart hun ikke er en bæsj! Men hvem har rett da, spør jeg, du eller han? – JEG! svarer hun, trygg og fast i stemmen. Hun smiler mot meg, rister hendelsen av seg, snur seg mot fyren i regndress, og spør: Skal vi leke sammen?
Dette er et fantastisk eksempel på hvordan det er mulig å øve opp egen resiliens. Det hadde vært så lett for meg som voksen, tatt ansvaret fra femåringen, og straffet han som sa det. I stedet fikk hun selv erfare og skille mellom seg og andre, å akseptere at det skjer ting vi ikke liker, føle mestring ved å ordne opp selv, erfare at noe føles ugreit, men kan fikses, og hun forsto hvordan hun kunne bruke nettverket sitt for å endre en vanskelig situasjon. Ikke minst tok hun selv ansvar for sine egne følelser, og hva som var sant for henne!»
– Noe som er helt sentralt når vi snakker om resiliens, er at dette kan trenes. Som nyfødte barn er vi resiliente, mens vi som fireåringer er på topp i å være oss selv. Men så møter vi verden, vi blir påvirket og vi møter motgang,
og utvikler mestringsstrategier som både kan være gode og mindre gode. Å vokse opp i ulike familier gjør oss ulike.
Nyttige ferdigheter
– Hvorfor er kunnskap om resiliens nyttig i barnehagesektoren?
– Det er mange utfordringer i barnehagesektoren for tiden, men de to største tror jeg må være et høyt sykefravær og økende turnover, og at det er vanskelig å få tak i gode ansatte. Dette er ikke noe som er spesielt vanskelig hos oss i Kausvol gardsbarnehage, antagelig har vi et lavere fravær enn mange andre barnehager. Uansett så er et godt arbeidsmiljø og ansatte som føler seg sett og hørt på jobben viktige elementer i å levere god kvalitet.
Hun forteller at også styrer i barnehagen har til dels den samme utdanningen på området som hun selv har tatt.

– Siden jeg begynte veien mot å utdanne meg til coach har jeg vært opptatt av å styrke de ansatte. Selvsagt har det gått opp og ned også hos oss, og pandemien var en utfordring for oss også. Arbeidsmiljøet har også gått opp og ned. Men vi våger å ta tak i det, vi er ikke redde for å sette inn en kraftinnsats hvis det er behov for det. Vi har stort fokus på relasjonsbygging, og ser det igjen i at folk trives på jobb. Vi har også turnover, selvsagt, men det er sjelden at folk slutter fordi de ikke trives på jobb.
Hun viser også til forskning som viser at organisasjoner med høy grad av resiliens har lavere sykefravær og høyere medarbeidertilfredshet, er bedre rustet til å håndtere kriser og raske omstillinger, og finner nye løsninger og skaper innovasjon gjennom læring fra utfordringer.
– Dette tror jeg bare blir viktigere og viktigere framover, allerede har jo diagnosen «lettere psykiske plager» gått forbi muskel- og skjelettplager som årsak til sykefravær.
Vil gagne barna
Målet med kurset er å gi de ansatte kunnskap om resiliens, og verktøy for å trene opp sin personlige resiliens. Målet er å få konkrete verktøy slik at de kan stå stødigere i hverdagens utfordringer og krav om endring, noe som vi alle møter i livet; både på jobb og privat.
– Mitt ønske som barnehageleder er også at denne kompetansen vil komme barna til gode. Når vi vet hvilke faktorer som bygger resiliens, så kan vi hjelpe barna med å utvikle sin resiliens.
Hun utdyper:
– I rammeplanen står det at vi skal jobbe med livsmestring. Vi jobber med å lære barna aksept; å tåle at du ikke alltid er først. Det å tro på seg selv.
Det er jo ingenting som er verre enn å se barn som veldig tidlig får tanker om at de ikke får
til ting. Å tilby barn at de kan kjenne på ansvar for egne liv; lære å kjenne egne behov
og ting, og øve opp selvstendighet som barn - det tenker jeg er veldig viktig.
Vil nå ut til flere
Ragnhild Finden ønsker å kunne tilby kurset også til andre barnehager etter hvert.
– Derfor har vi lagt ned mye jobb i å få til et bra kurs, og vi kan justere gjennomføringen til hver enkelt barnehages behov.
Hun er bevisst på at det er mange som tilbyr mange ulike metoder og verktøy for både selvutvikling og arbeidsmiljø.
– Jeg tror det er veldig mange ledere, både i offentlig og privat sektor, som ikke vet helt hvordan de skal løse utfordringene med sykefravær og arbeidsmiljø. De mangler verktøy. Det er mange kurs, men ikke alltid like enkelt å vite hvor man skal gå. Vi har lagt det opp spesifikt for barnehager - samtidig handler det om helt allmenngyldige ferdigheter som er gjenkjennbare i alle sektorer.