Barnehagen som ligger på Kalbakken i Oslo åpnet i 2018. Pioner barnehager kjøpte tomten av kommunen med en plan om å kombinere pedagogikk og arkitektur ved å skape et bærekraftig bygg for barna og miljøet, skriver Arkitektbedriftene i Norge i en pressemelding.
De er bransje- og arbeidsgiverorganisasjon for kontorer med praktiserende arkitekter, landskaps- og interiørarkitekter, og står bak det nasjonale prosjektet Arkitektur skaper verdi.
Målet med prosjektet er å formidle de sosiale, miljømessige, og økonomiske verdiene god arkitektur skaper for oppdragsgiver, bruker og samfunn, og hvordan arkitektur kan brukes som et strategisk verktøy i utviklingen av samfunnet. Prosjektet trekker frem eksempler på norsk arkitektur som på forskjellige måter bidrar til verdiskapning for samfunn, steder, bedrifter og enkeltmennesker.
Nordtvet gård barnehage er tegnet av MORFEUS arkitekter, som har lagt vekt på sanselighet og opplevelser i utformingen av barnehagen. Det er gitt plass til et tre som vokser inne, spiselige planter, samt vinduer som gir dagslys, utsyn og kontakt mellom ulike rom.
I den hederlige omtalen av barnehagen trekkes blant annet frem:
Den er bygget på barnas premisser
Konstruksjon i bærekraftige materialer
Tilpasset barnehagens miljøfokus
Gir området identitet
«At barns behov har lagt grunnlaget for utformingen, kommer også de ansatte til gode. Godt dimensjonerte rom med rikelig tilgang på dagslys, skaper et godt arbeidsmiljø og høy trivsel,» heter det blant annet i omtalen av barnehagen.
Det pekes også på at barnehagens lekne arkitektur gjør at den er mye besøkt og omtalt:
Annonse
«Slik interesse er med på å bygge opp områdets identitet, noe som betyr mye for lokalsamfunnet. Barnehagen er et annerledes bygg, det skiller seg ut, og bidrar til variasjon i et ellers noe ensartet område».
I fjor var barnehagen en av tre finalister som kunne vinne Oslo bys arkitekturpris. Det var til slutt Vega scene som stakk av med prisen, mens Nordtvet gård barnehage var ett av to bidrag som ble belønnet med hederlig omtale.
Erfaring med praktisk økologi og gjenbruk
I omtalen av barnehagen trekkes det også frem at barnehagens pedagogikk fokuserer på at barn og voksne skal få kunnskap og erfaring innen praktisk økologi og gjenbruk, noe bygget støtter oppunder.
«Barnehagen er bygget i massivtre, og overskuddsmaterialer fra byggingen ble brukt til å bygge møbler. Det er benyttet norsk malmfuru på alle yttervegger. Store vindusflater reduserer behov for kunstig belysning på dagtid, og solvarme magasineres i gulv og vegger slik at energibehovet totalt sett reduseres.»