Har funnet oppskriften på en magisk dag
Hvem vil vel ikke skinne som en stjerne?
Såpebobler, solskinn, grønt gress og glitter. Det er en superfin dag i Asphaugen barnehage. Eller som et av barna senere beskriver den til en fortrolig venn:
– Den aller beste dagen.
Kanskje er du så heldig å ha vært på festival, og kjent på samme følelse.
Inspirert av Parken
Dette er dagen da dissestativ blir til frisørsalonger, der to og to får håret stylet og satt opp, og/eller sprayet i valgfri farge. På det romslige uteområdet – som er pyntet med fargerike vimpler og dusker – fins også neglelakkbar og tilbud om dekorative klistremerker med mer.
«VIL DU SKINNE SOM EN STJERNE? KOM Å FÅ» innbyr skiltet over nok et stoppested hvor det snart danner seg en liten kø av besøkende.
Og dette er bare begynnelsen.
Sceneprogrammet starter med elever fra musikklinja ved nabo Bodø videregående, og fortsetter med en lokal publikumsfavoritt som før har spilt på Parkenfestivalen flere ganger.
– Vi vet hvor populær den festivalen er for voksne. Vi syns også barn fortjener å få kjenne på den typen stemning og forventninger. Tanken kom etter Parkenfestivalen, og så har vi utviklet oss litt etter hvert. Første året hadde vi litt mye på programmet, så vi har skalert ned. For at ungene skal få tid til å gå rundt mellom stasjonene og ta inn inntrykk. Tid til lek og latter, forteller presseansvarlig Sissel Berg og styrer Anita Pettersen, pyntet til fest begge to.
Samlende for personalet
– Så det blir tre kulturelle innslag før lunsj. Og så har vi tre barnehager på besøk, også det på bakgrunn av erfaring, legger Pettersen til.
Med Asphaugens 98 barn, og besøkende fra Rensåsen, Breivika og Paradiset barnehager – blir det i år tett på 200 festivaldeltakere til sammen.
Den fjerde utgaven av Barnefestivalen foregår i et strålende vær.
– Litt flaks, smiler Berg – som deler festivalsjef-ansvaret med pedleder-kollega Ada Kramer.
Ellers er det planlegging og kreativitet som ligger bak.
– Vi starter tidlig med å sende ut e-post til artister, og så samarbeider vi med to linjer på Bodø videregående skole; musikk og barne- og ungdomsarbeider. Alle ansatte har hvert sitt område som de har ansvaret for, og i går hadde vi personalmøte. Etterpå pyntet vi og klargjorde uteområdet i løpet av en times tid. Å gjøre noe felles for ungenes beste, knytter også oss ansatte sammen. Og alle bidrar. Ikke minst de som står på kjøkkenet og sørger for festivalmat for 200 unger, forklarer Berg.
Gir ut festivalarmbånd
Barna er ikke like delaktige i den tidlige planleggingen, men de har vært med på å sykle rundt til gjestebarnehagene for å dele ut festivalarmbånd i løpet av dagene rett i forkant.
– Og så har vi sunget sammen, og snakket litt om hva som skal skje, og bygd opp stemningen. Festivalen lar oss jobbe med musikk og nærmiljø – og gir mulighet til å bli kjent med de lokale artistene som er villig til å stille opp.
Ingen av dem som opptrer får noe honorar, ut over en pose Twist.
Men responsen fra et hundretalls barn som gjenkjenner og blir med på Glimt-hiten «Toget fra Bodø», kan gi en allsangopplevelse gull verdt.
– Dette var en veldig artig festival å spille på, sier Aleksander Emilsen da han takker for seg.
– Skal jeg si deg noe? Det der var en dritkul sang, er tilbakemeldingen han selv får.
Veldig trygt og artig
En halv time senere er det Asphaugens egen teatertrupps tur til å skinne, og leve opp til plasseringen helt på toppen av festivalplakaten.
I rollene: Trollet, Rødhette, Påskeharen, Ulven - og Spiderman, naturligvis.
Kjente eventyr satt sammen på en ny måte. Av kortreiste skuespillere med godt publikumstekke.
– Vi har en lang tradisjon med teaterforestillinger for ungene. Det gjør vi titt og ofte i barnehagen vår, og da bruker vi personalet og resursene vi har. Det gjør det hele veldig trygt og artig for ungene, forklarer Berg.
Barnefestivalen avrundes med lunsj.
På menyen står pastawok, servert i ordentlige festivalmat-esker som i likhet med resten av dagens innhold nytes utendørs.
Derfor smaker den ekstra godt.