I mål. Etter mange lange dager og mye hard jobbing kan pedagogisk leder Sarah Quinn, Andrew Noble, Steffen Eriksen og Kurt-Ivar Morsdal anse Dublins første naturbarnehage som ferdig.
Iris Lyngmo
Endelig er den norsk-irske utebarnehagen åpnet
Etter ett år med hardt arbeid og mye motgang kunne Steffen Eriksen fra Bodø offisielt ta imot 12 spente og forventningsfulle 3-4 åringer i den aller første utebarnehagen i Irland.
– Vi hadde vår første dag 1. september og innkjøringen har gått veldig bra. Barna har storkost seg i strålende sol og mellom 15 og 20 grader. Savnet etter mamma og pappa har vært så godt som ikke eksisterende. Gleden av å springe i skogen har vært enorm, skriver Steffen Eriksen på sin blogg.
Utebarnehagen Nature Kindergarten, som ligger i Bray, like utenfor Dublin, er eid av den irske barnehageaktøren Park Academy Childcare. For eierne har det vært en mangeårig drøm å kunne etablere en utebarnehage etter norsk modell, men ettersom Irland har svært begrenset med erfaring med oppbygging og drift av utebarnehager, ble Kurt-Ivar Morsdal og Steffen Eriksen fra Bodø hentet over for å hjelpe til.
Begge jobber til daglig i Lille Frøbel barnehage i Bodø, som henholdsvis pedagogisk leder og assistent. Morsdal med sin erfaring med å bygge opp referanseområder, reiste over for å bygge opp uteområdet. Deretter fikk assistenten Steffen Eriksen drømmejobben i Irland - å starte opp og drifte Nature Kindergarten i de dype irske skoger i Bray.
Fylles raskt opp
Da barnehage.no besøkte barnehagen i mars i år sammen med Kurt-Ivar Morsdal, var uteområdet stort sett ferdig. De ansatte var på plass og barnehagen var delvis i drift med daglige besøk av barn fra akademiets andre barnehager. Men det var mange godkjenninger som måtte på plass før barnehagen offisielt kunne åpne og ta imot de første barna på permanent basis. Det skjedde i forrige uka - foreløpig med en liten gruppe på seks barn om morgen og sju barn på ettermiddagen.
Eriksen håper å utvide etter hvert som tilbudet blir kjent.
– Vi har en til to visninger hver uke nå, så regner med plassene fylles raskt opp. Totalt kan vi har 18 barn, samtidig, i barnehagen, forteller Eriksen.
Sikkerhetssjekk
Irske myndigheter har veldig strenge restriksjoner for drift av barnehage og spesielt for utebarnehagen har det vært en vanskelig prosess å få godkjenning for. Og sikkerheten i skogen i Bray er i høysete. Eriksen beskriver i bloggen at de ansatte hver dag starter med å ta en sikkerhetssjekk av skogen, ser etter blant annet døde greiner, knuste flasker, søppel, samt giftige planter og bær.
– Sjekken gjør vi sammen med barna slik at de skal få en forståelse for hva som kan være farlig, og at for at de skal føle eierskap til skogen. Etter å ha sjekket skogen har vi foreslått forskjellige aktiviteter, og hatt mye frilek. Bjørnebær har vi masse av og den er moden nå, så vi har plukket, vasket og spist masse bær. Vi har knust bjørnebær for å bruke som maling, fingermaling, håndavtrykk og maling med pensel. Knuse bærene med hendene var selvfølgelig vært det morsomste. Vi blir å plukke mer bær denne uken som vi kan fryse ned og ta opp senere, skriver Steffen Eriksen.
Selv om barnehagen er nyoppstartet har en del barn fått testet ut konseptet i en innkjøringsfase siden i vår og tilbakemeldingene fra foreldrene har vært svært gode. Også foreldrene til barna som nå har permanent plass i Nature Kindergarten er svært positive til å la barna være ute hele dagen.
– Tilbakemeldingene fra foreldrene har vært veldig bra så langt, men så vet de ikke helt hva de skal forvente i og med at alt vi gjør er veldig nytt. Barna er slitne med fornøyde når de kommer hjem, og de gleder seg til neste dag. Sågar var det en av barna som hadde grått i helgen fordi det ikke var flere eventyr, hun savnet barnehagen. Tilbakemeldingene fra barna har vært veldig gode. Det har kun vært smil og latter, skriver Eriksen i bloggen.
Les hele bloggen om bodømannens utebarnehage i Irland her.