Elise Nyborg Eriksen (innfelt) er fungerende generalsekretær i organisasjonen AV-OG-TIL som jobber for å fremme godt alkovett.
Getty Images/AV-OG-TIL
Det er noe vi må snakke om
«Vi vet at det er mange barn i Norge som nå sitter på skolen eller i barnehagen med en vond klump i magen fordi de ikke vet hvordan juleferien kommer til å bli. Det er vondt å tenke på,» skriver fungerende generalsekretær i AV-OG-TIL, Elise Nyborg Eriksen.
Alle barn fortjener en trygg jul. Derfor må vi voksne våge å ta samtalen om alkohol.
Hver jul får vi i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL inn historier der mennesker beskriver sine barndoms julefeiringer med voksne som drakk for mye. Det er sterk og opprørende lesning. Og det gir oss et innblikk i en virkelighet som alt for mange barn står midt i nå. En jente som nå er voksen skriver til oss:
Under julemiddagen klarte jeg aldri å spise mat, jeg satt bare og ventet på at kranglingen skulle starte. Fortsatt kan familiemedlemmer fortelle at jeg aldri spiste julemat fordi jeg var så spent på alle pakkene. Sannheten var en helt annen. Sannheten var at jeg visste at snart var alle fulle og kranglete. Jeg husker at jeg ønsket at jeg bare kunne dø, jeg var så sliten og lei. Lei av lukten av øl og akevitt. Lei av høy musikk, krangling og av fulle mennesker som alltid skulle inn på rommet mitt for å snakke med meg. Mens jeg lå der under dynen og gråt kjentes det som å få en knyttneve i magen. Og jeg visste at det ikke ble noe søvn denne natten heller.
Kan noen gripe inn?
Det er ikke vanskelig å forstå at denne type juleminner ofte varer livet ut. Og veldig ofte er det følelsen av at ingen grep inn som sitter igjen i kroppen. Hvorfor var det ingen voksne som konfronterte de som drakk og fortalte dem at det gikk utover barna? Hvorfor reiste ingen seg opp og sa fra og bekreftet den virkeligheten som små følte de befant seg i? Hvorfor lot bare alle som ingenting slik at det kunne fortsette å fortsette?
Det finnes mange ulike grader av problemet. Historien til jenta over viser hvor langt det kan gå når voksne lar alkoholen få en for stor plass i julefeiringen. Og hun er ikke alene. Vi vet at det er mange barn i Norge som nå sitter på skolen eller i barnehagen med en vond klump i magen fordi de ikke vet hvordan juleferien kommer til å bli. Det er vondt å tenke på.
Mange av oss kan kjenne oss igjen i problematikken. Kanskje har man en tante som alltid tar et glass for mye til julematen eller en bestefar som drikker så mye at han blir sløv eller kranglete. Eller en partner som går over streken foran ungene. Våre undersøkelser viser at mange synes at det drikkes for mye i julen med barn til stede. Likevel er det for få som tar samtalen. Det ønsker vi å gjøre noe med denne julen. For barna fortjener at vi voksne tar grep.
En enkel guide til et vanskelig tema
Her er noen råd til hvordan du kan ta opp alkohol med et familiemedlem eller partner som du vet ofte drikker så mye at det går utover julestemningen:
- Si at det er noe dere må snakke om. Ikke gjør det lettbeint, men ta det på alvor.
- Gjør det gjerne god tid i forkant av feiringen. Ikke legg praten til rett før julaften, da blir det en mer presset situasjon enn nødvendig. Det er heller ingen grunn til å pakke det inn, si det du vil si rett frem.
- De færreste ønsker å drikke så mye at det sårer dem de er glad i. Prøv å få fram at du gjør dette fordi ut i fra et ønske om at ting skal bli bedre. Vis omtanke. Bruk gjerne deg selv som eksempel: «Hvis det var du som kom til meg og sa ifra, ville jeg kanskje blitt litt såret, men innerst inne glad for at du sa ifra.»
- Vær sterk. Det er ofte en del skam knyttet til alkohol, og det er ikke umulig at du kommer til å støte på en del utfordringer.
- Stå i det. Husk at ved å ta opp alkohol så kan du være med på å gjøre julefeiringen bedre for de barna du skal være sammen med. Vi voksne må si fra slik at barna slipper.
Lykke til og god jul fra AV-OG-TIL.