Barnehagen har egenverdi, ikke minst i forbindelse med helseperspektivet.

Friluftsbarnehager kan være bra for allergikere

Pollensesongen er like rundt hjørnet, så hva er best for barna? Inne eller ute?

Publisert Sist oppdatert

Hans Bisgaard er professor i barnesykdommer ved Københavns Universitet og leder av Dansk BørneAstma Center. Ifølge ham er det ingenting som tyder på at friluftsbarnehager kan begrense utviklingen av allergi.

Les hele saken på forskning.no.

– Allergi er veldig sjelden hos småbarn og utvikler seg først senere i barndommen. Jeg har ingen studier som antyder at det gir mindre risiko for allergi å gå i en friluftsbarnehage, sier Bisgaard til Videnskab.dk.

Anlegg for allergi, astma og eksem utvikles før barna begynner i barnehagen. Det skjer allerede i mors liv og i barnets aller første levedager.

Gårdsbarn har mindre risiko

Bakterier spiller en viktig rolle. Når barnet blir født, møter immunforsvaret bakterier for første gang. Hvis de har feil sammensetning, blir den overført til tarmene og luftveiene og påvirker immunforsvaret.

– Det er trolig årsaken til at barn som er vokst opp på gård med dyr, har mindre risiko for allergi og astma. De har en gunstig bakteriebalanse fra fødselen, forklarer Bisgaard.

Likevel anbefaler Hans Bisgaard friluftsbarnehager.

– Astmaanfall blir utløst av infeksjoner i luftveiene. Derfor kan friluftsbarnehager være bra, sier han.

Negativt med små rom

Bisgaards forskning viser at risikoen for luftveisinfeksjoner er større når barn befinner seg på færre kvadratmeter.

Allan Linneberg er klinisk professor ved Københavns Universitet og Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Region Hovedstaden. Han har gjennomføre studier som viser at barn som vokser opp på landet, er mindre utsatt for allergi.

Han er enig med Hans Bisgaard det viktigste er tiden rett etter fødselen. Likevel vil han ikke avvise at risikoen kan påvirkes senere i barndommen.

– Vi kan ikke utelukke at det kan skje noe etter treårsalderen, og dermed er det mulig at slike barnehager kan ha en effekt, sier Linneberg til Videnskab.dk.

Linneberg forteller at allergier kan forsvinne senere i livet, noe som indikerer at immunapparatet ikke er låst helt fast. Han tror store mengder allergifremkallende stoffer kan motvirke allergi – selv om det skjer etter de første levemånedene. Hvis et barn blir utsatt for mye kattehår, kan det hindre utviklingen av allergi. Det samme kan gjelde pollen eller andre ting som det finnes mer av i en friluftsbarnehage.

Hva mener du? Har friluftsbarnehager en positiv effekt på allergi? Si din mening i kommentarfeltet under.

Powered by Labrador CMS