I Finnmarks største by er det 12 kommunale og 14 private barnehager.

Lover solid lønnsløft til nytilsatte

For å bøte på alvorlig bemanningsproblematikk i barnehagene, gir Alta kommune nå både assistenter og fagarbeidere automatisk 10 års ansiennitet og inntil 55.000 kroner mer i lønn.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har ledige jobber i flere av våre barnehager og håper dette vil bidra til at flere velger barnehageyrket, sier ordfører Monica Nilsen (Ap) i en kort kommentar til Altaposten (krever abonnement).

På kommunens nettsider er det nå gjort tilgjengelig en artikkel som i tekst og bilder forteller mer om hvordan det er å jobbe i en kommunal barnehage, som gir oversikt over barnehager med ledige jobber, som sier noe om hva som kreves, og som lister opp argumenter for å søke, som: «Gode opplevelser, muligheten til å være et trygt fang og en hverdag som aldri blir kjedelig».

Ansiennitetstillegg

Kommunen viser der til at det i begynnelsen av mai ble fremforhandlet økt lønn for assistenter og fagarbeidere i kommunale barnehager.

«Ansettes du hos oss får du automatisk 10 års ansiennitet. For en assistent vil lønna øke med 54.000 kroner og være på 417.900 kroner. For en fagarbeider vil lønna øke med 55.000 kroner og være på 474.700 kroner. Dette gjelder fra 1. august 2024.»

Grepet løfter nytilsatte fagarbeidere og assistenter i kommunale barnehager over satsene i PBL-tariffavtalen, som majoriteten av private barnehager følger.

For assistenter og fagarbeidere som allerede har ti års ansiennitet, er minstelønnssatsene fortsatt høyere for ansatte i private barnehager, med henholdsvis 444.800 kroner og 501.400 kroner fra 1. mai 2024.

Skapte reaksjoner

Bemanningsutfordringene i Alta kan til en viss grad sees i sammenheng med at barnehagetilbudet i Nord-Troms og Finnmark ble gratis fra og med 1. august i fjor.

Søkertallene både for 2023 og 2024 høyere enn for alle de ni foregående årene.

Et forslag fra kommunalleder for oppvekst til politikerne i Hovedutvalget for oppvekst, kultur og integrering (HOKU), skapte nylig sterke reaksjoner.

Det gikk ut på å tilby 150 ansatte på avdeling i kommunale barnehager fire dagers arbeidsuker med full lønn – som et tiltak for å rekruttere og beholde ansatte i kommunale barnehager.

– Vi er selvfølgelig redde for at våre ansatte går over til kommunen. Det vil jo gå ut over halvparten av alle barnehager, og halvparten av alle barnehagebarn i Alta. Også barn i de private barnehagene er kommunen sitt ansvar, sa representanter fra de private barnehagene til Altaposten da.

Powered by Labrador CMS