SVs krav om forbud mot å hente ut utbytte i private barnehager møter krass kritikk i flere medier.
Trygve Hegnar skriver i sin leder på hegnar.no at «spørsmålet om å kunne ta ut utbytte fra private barnehager er en latterlig diskusjon, og hører ikke hjemme i Norge i 2017.»
Han peker på at daværende partileder Kristin Halvorsen i sin tid lovet full barnehagedekning, et løfte hun ikke kunne oppfylle uten sterk deltakelse fra flere tusen private barnehager.
Hegnar skriver at Audun Lysbakkens ultimatum ikke bare er bak mål, men at det er sosialistisk svermeri uten mening.
«Ikke bare må private barnehager dekke sine kostnader (selvfølgelig), de må ha overskudd slik at de kan bygge reserver til uforutsette driftskostnader og investeringer, og like opplagt burde det være at eierne får en avkastning på sin innsatte kapital.
Det er opplagt at arbeid med barn i en barnehage for mange er viktig, stimulerende og en god arbeidsplass, men det utelukker ikke at de som har satset sine sparepenger på virksomheten, får en avkasting i form av utbytte.»
Annonse
DN: "Overskudd er bra, profitt er fy"
Kommentator Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv peker på SVs retorikk:
«Mens SV i sitt partiprogram konsekvent kaller overskudd og utbytte fra private barnehager, asylmottak eller barnevernsinstitusjoner «profitt», velger partiet andre ord om overskudd fra statseide selskaper. SV vil styrke statlig eierskap – altså at staten skal eie enda mer av norsk næringsliv – fordi «overskuddene i statlige selskaper gir oss mer velferd og inntekter samtidig som eierskapet sikrer demokratisk kontroll med viktige institusjoner.
Privat profitt er fy. Statlig overskudd er flott», skriver Alstadheim.
Adressa: – Hva med fastlegen?
Adresseavisen skriver på lederplass at forslaget om forbud mot utbytte fra private barnehager er dårlig.
«Hvem er det som bygger skoler og sykehjem? Advokater og en skog av ulike rådgivere i privateide foretak har staten som stor kunde. Listen er lang over virksomheter som er del av samspillet mellom offentlig og privat sektor. Noen av dem tjener godt, enkelte er til og med børsnoterte utbyttemaskiner.
Fastleger utgjør ryggraden i helsevesenet. De driver privat virksomhet og henter lønn og utbytte fra kombinasjonen av pasientinntekter og statlig driftstilskudd. Det er ingen grunn til å skjerme leger og en rekke andre hvis man virkelig mener at det er feil at noen «skal bli rike på skattebetalernes bekostning».
Men barnehager er vel et enklere symbol å gripe til, enn å ta for seg alle de sammenvevde mekanismene av offentlig og privat virksomhet som i sum utgjør velferdssamfunnet», skriver avisa på lederplass lørdag.
Arbeiderpartiet splittet
I forrige uke sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG at det ikke er Arbeiderpartiets politikk å innføre forbud mot utbytte i norske barnehager.
Ifølge NRK er det på langt nær full enighet i partiet om dette. En ringerunde NRK har utført i 17 fylker viser at ni fylkesledere i Ap er positive til tanken om utbytteforbud.
Ett av motargumentene mot å innføre et forbud mot utbytte har vært at private barnehager kan komme til å legge ned, men det er ikke fylkesleder Hilmar Høl i Sogn og Fjordane Arbeiderparti bekymret for.
– Det kan skje, men da har Stortinget et ansvar å legge rammene til rette så vi får flere offentlige barnehager, svarer Høl overfor NRK.
Grande: Kvinnediskriminerende
Venstre-leder Trine Skei Grande er i et intervju med VG ikke nådig i sin dom over nullprofitt-kravet til SV:
– Det er utrolig kvinnediskriminerende, for det SV gjør er at de som leverer tjenester innenfor de klassiske kvinneyrkene ikke skal få ta ut utbytte, sier Venstre-lederen.
– Hvis du kjører taxi for kommunen, graver for kommunen, måker eller leverer IKT-tjenester, kan du ta ut, men hvis du leverer innenfor klassiske kvinneyrker i omsorgssektoren, skal du ikke få ta ut utbytte, sier hun til VG.
Ifølge tall fra samfunnsøkonomisk avdeling i Private Barnehagers Landsforbund, gikk 0,4 prosent av omsetningen i private barnehager til utbytte i 2015.