«Dersom det blir stor etterspørsel fra andre byer vil vi tilby barnevakt over Zoom»
DMMH har lang tradisjon for å lure studentene 1. april. I jubileumsåret slo de til med å tilby lærerne som barnevakter.
«Nytt tilbud fra DMMH! Som et ledd i markeringen av høgskolens 75-års jubileum vil lærere fra DMMH stille som barnevakt ved 75 anledninger.»
Slik innledes årets aprilspøk fra Dronning Mauds Minne Høgskole på Facebook. Under bildet av selveste rektor - som håper at også hun selv blir plukket ut til tjeneste.
– Jeg er litt i tvil hvert år, om vi tør å gjøre det. Akkurat i år stilte jeg meg spørsmålet om vi skulle gjøre det på grunn av alt som skjer i samfunnet nå, med alle de enkeltskjebnene vi hører om. Samtidig: DMMH er seriøse, alle vet det, og jeg tenker vi må kunne tillate oss å sette litt farge på tilværelsen. sier høyskolens egen spøkefugl, informasjonsmedarbeider Monica Larsen Donovan.
– Dessuten, det blir litt Donald Duck, så det er ikke så mange som går på det uansett.
– Var det noen i det hele tatt som gikk på den?
– Nja, jeg ser at en kommenterer at vedkommende gikk på like fort som før. Men jeg tror kanskje det som handler om at lærerne fra naturfagseksjonen skulle ta med barna på veggdyrjakt ga det litt bort...
Obligatorisk kameravisning
DMMH har lang tradisjon med å forsøke å lure studentene og andre FB-følgere 1. april. I fjor med å innføre obligatorisk kameravisning på Zoom:
Mye av undervisningen dette studieåret har vært digital, og det er et økende problem at studenter ikke kobler på kamerafunksjonen.
På barnehagelærerutdanningen er det spesielt viktig å opprette visuell kommunikasjon mellom studenter og lærer. Derfor vil det fra og med i dag bli obligatorisk å ha på kamera i alle undervisningstimer, inkludert i gruppearbeid og i praksis.
I forkant av dette har vår IT-avdeling jobbet hardt med å fjerninnstallere kamerafunksjonen, noe som har vært mulig når studentene har vært påkoblet It`s Learning.
Innstalleringen har ikke vært helt problemfri. De første månedene av prosjektet ble all aktivitet som fant sted i nærheten av studentenes elektroniske enheter, (pc, nettbrett, mobil), registrert, både med lyd og bilde.
Dette problemet er nå løst, men en del studenter vil bli kalt inn til en samtale om skikkethet etter påskeferien.
Emojier til eksamen
Året før var et gullår på aprilspøkfronten:
– I 2020 var pandemien ganske ny, og vi hadde nylig hatt Grand Prix-finale i Trondheim. Det var også første gang vi hadde digital eksamen, sier Donovan.
Da ble denne teksten lagt ut:
Ny eksamensordning ved DMMH: Bruk av emojier vil avgjøre om studentene består.
Grunnet Koronakrisen har Høgskolen gjort all undervisning digital. Dette vil også påvirke eksamensmetodene.
Førsteamanuensis Sunniva Skjøstad Hovde ved musikkseksjonen forteller at det er planlagt flere nye eksamenformer ved seksjonen.
- Vanligvis har vi besøk av barnehagebarn under de praktiske eksamenene i musikk. Vi ønsker å opprettholde denne nærheten til praksisfeltet, og har derfor besluttet å sende hver eksamen direkte på hjemmesidene våre. Slik kan alle barnehagene og evt andre, for eksempel foreldre og partnere til våre studenter, se og høre eksamenskonsertene live. De vil også være tilgjengelige i opptak.
For å legge litt ekstra spenning inn i eksamen har vi lagt inn et nytt element, forteller musikklæreren. - Det blir mulig å stemme på den kandidaten du liker best. Vi har vært heldige og fått kjøpt systemet NRK brukte på MGP-finalen veldig billig. Dersom systemet skulle kræsje har vi en selektiv studentjury på lur, som har fått tilgang til studentenes generalprøver. Det blir dermed opp til dem å bedømme besvarelsene.
Ettersom høgskolen har måttet investere kraftig i nye undervisningsverktøy den siste tiden så kuttes midlene til ekstern sensor. I stedet for kommer vi til å telle antall likes og hjerteemojis. De av studentene våre som oppnår få av disse vil ikke få gå videre. Noen vil få et wild card, de får tilbud om å avlegge eksamen på nytt i august, mens andre pent vil bli veiledet ut av utdanningen.
– Da fikk vi blant annet en henvendelse fra en student som mente det var veldig urettferdig, siden noen av studentene hadde større familie enn andre... Så den var vi ganske fornøyde med, sier Donovan - som understreker at hun ikke står bak spøkene på egenhånd.
– Det er godt teamwork.
Linje for innebarnehager
Et annet år kunne studentene melde deg på kurs med Jamie Oliver i kantina. Det fikk også god respons.
– Men den kanskje aller beste spøken var da vi lagde film for å promotere vårt nye tilbud: En bachelor i innebarnehager. Da fikk vi faktisk en som ønsket å studere der, og mente det var midt i blinken. En annen tilbakemelding vi fikk var fra en lærer, som mente dette var helt forkastelig, sier spøkefuglen og ler.
Og kommer garantert tilbake med en ny spøk neste år.
– Vi har en veldig god tone her på DMMH, med mye latter i gangene.
Linje for innebarnehager, kunne det vært noe? Se videoen her: