I Indre Østfold kommune kan åpningstiden i de kommunale barnehagene bli redusert med en time.
Illustrasjon: GoogleMaps
Politikerne går inn for å redusere åpningstiden med en time
Indre Østfold kommune har utslitte ansatte og ikke vikarer å oppdrive. Nå går politikerne inn for å redusere åpningstiden i barnehagene helt fram til utgangen av mars neste år.
Fra og med mandag 9. november kan åpningstidene i de kommunale barnehagene i Indre Østfold bli kortere. Denne uken ble saken behandlet i livsløpsutvalget, før kommunestyret har det siste ordet 4. november. Der gikk politikerne inn for forslaget, skriver Smaalenenes Avis (krever innlogging).
Det er på bakgrunn av koronapandemien at bemanningssituasjonen i kommunens barnehager forslås endret. I dag åpner disse klokken 06.30 og stenger klokken 17.00. Dersom kommunestyret sier ja, blir de nye tidene fra og med 9. november til 31. mars endret til klokken 06.45 og klokken 16.15.
Det daglige fraværet av ansatte er stort som følge av at mange er i karantene, at de selv har barn som er i karantene, er syke eller må holde seg hjemme på grunn av forkjølelse og andre mulige koronasymptomer, står det videre i avisen.
Ifølge barnehagefakta.no er det i alt 34 ordinære barnehager i kommunen. Av disse er 15 kommunale. Det går i alt 1 123 barn i de kommunale barnehagene i kommunen.
I saksframlegget til politikerne står det at kommunen har stengt avdelinger enkelte dager, hatt kortere åpningstider og som følge av dette sendt barn hjem på kort varsel. Flertallet av barnehagene opplever mange dager å ha bare halvparten av de ansatte på avdelingene. Det betyr at to ansatte skal gi tilbud til inntil 24 barn i 10,5 timer. Gjennom hele koronaperioden har imidlertid ansatte strukket seg langt for å holde barnehagene åpne, skriver saksbehandler Synnøve Rambek.
Leder i livsløpsutvalget i kommunen, Hilde Kraggerud (Sp), forklarer vedtaket slik:
- Men nå er det krise. Ansatte i barnehagene kan av smittevernhensyn ikke jobbe på tvers av kohorter. Mange må være hjemme på grunn av symptomer på forkjølelse. De som er igjen på jobb, arbeider lange dager. Det er ingen vikarer å oppdrive. Resultatet er at de ansatte blir utslitte. Som arbeidsgiver må vi ta hensyn til det. Derfor bør åpningstidene reduseres med en time. Det er den beste løsningen for å holde driften i gang.
Hun legger til at dersom foreldre har helt spesielle behov, kan tilbudet i enkelte barnehager tilpasses dette.
- Det er også ønskelig at kommunen finner fleksible løsninger på tvers av sektorer. For eksempel kan justering av åpningstid i forhold til tidspunktet for et vaktskifte gjøres. Det skal ikke mer til enn at arbeidstiden forskyves noen minutter hos en av virksomhetene. Her kan det finnes lokale løsninger som er til å leve med for alle parter. Nå er det krise, og vi må alle være fleksible og ta ansvar for å løse disse utfordringene, sier hun til Smaalenenes Avis.