Mats Monsen er leder i Fagforbundet Trondheim.
Mats Monsen er leder i Fagforbundet Trondheim.

Til kamp mot vikarbyråene - vil ha flere faste stillinger i kommunene

Fagforbundet i de største byene samler seg til kamp mot private vikarbyrå. – Det brukes veldig mye penger som heller kunne vært brukt til faste jobber i kommunen. 

Publisert

Det sier Mats Monsen, leder i Fagforbundet Trondheim. 

Nylig møtte han kolleger fra de andre storkommunene i landet til samling. De såkalte ASSS-kommunene er landets 12 største kommuner, som inngår i et samarbeid med KS. Et av temaene som ble diskutert denne gangen, var de store summene som går fra Kommune-Norge til private vikarbyråer. 

I 2022 brukte kommunene drøyt 825 millioner kroner på vikarer til barnehagene fra byråer, året før over 755 millioner, ifølge tall fra Stortingets utredningsseksjon, gjengitt av NRK

De tre siste årene har sykefraværet ligget på over 10 prosent i snitt for de største kommunene. I 2023 var det på 10,27 prosent, viser tall fra KS

– Vi ser at vi har mange av de samme utfordringene, og ser verdien i å utveksle erfaringer. Det oppleves veldig nyttig, sier Monsen til barnehage.no. 

Denne gangen resulterte samlingen blant annet i et debattinnlegg signert ledere og ledende tillitsvalgte i Fagforbundet Tromsø, Stavanger, Lillestrøm, Kristiansand, Fredrikstad og Trondheim. De tar til orde for at pengene som nå brukes på vikarbyrå, heller må brukes på hele, faste stillinger i kommunene. 

Blant annet i barnehagene og resten av oppvekstsektoren. 

– I 2022 ble det brukt 60 millioner kroner til private vikartjenester i oppvekstsektoren bare i Trondheim. Hovedårsaken til at vi diskuterer dette, er at det gir lite forutsigbarhet for de som jobber i vikarbyråene. Men for barnehagesektoren handler det også i aller høyeste grad om kvalitet på tjenestene. Sektoren er for dårlig finansiert i utgangspunktet, og vi mener det er behov for bedre bemanning i barnehagene. Ansatte som er til stede, som kjenner barna og har en trygg jobb, sikker inntekt og som er en ressurs i barnehagen, sier Monsen. 

Vil styrke bemanningen

Han viser blant annet til prosjektet med toppet bemanning i elleve barnehager i Trondheim, som ble forlenget fram til denne høsten. Gjennom prosjektet har barnehagene fått ansatt en barne- og ungdomsarbeider i fast stilling på topp - finansiert delvis gjennom barnehagenes vikarbudsjett, og delvis av friske midler fra kommunen. 

Den ferske rapporten fra evalueringen er klar: 

«En mer robust bemanning har ført til redusert stress, større forutsigbarhet og bedre kontinuitet for ansatte og ledere i barnehagene. Samlet ligger prosjektbarnehagene under gjennomsnittet for sykefravær for de kommunale barnehagene.» 

Og: 

«Det som ikke varierer er de ansattes fortellinger av hvordan en mer robust bemanningssituasjon påvirker deres arbeidshverdag, og hvordan de opplever økt trygghet gjennom at fravær erstattes med en kjent kollega.»

Anbefalingene er klare: Kommunen bør fortsette å bruke penger på flere ansatte i barnehagene. 

«En tydelig tilbakemelding fra deltakerne i et av disse evalueringsmøtene var at det er et stort behov for en økning av grunnbemanningen i barnehagene. Flere løfter fram fleksibiliteten, handlingsrommet og forutsigbarheten som skapes gjennom en økning av bemanningen. En av de tydeligste tilbakemeldingene fra deltakerne i prosjektet, både ledere og ansatte, er verdien av at en kjent kollega kommer inn ved fravær. Dette nevnes som viktig for forutsigbarhet og kontinuitet, og bidrar til å redusere stress. Dette forutsetter at det er tilgjengelige ressurser i personalet, noe deltakelse i prosjektet har bidratt til. En videreføring vil derfor innebære å se på hvordan eksisterende vikarbudsjett og den vedtatte økningen i grunnbemanningen kan omdisponeres, og heller brukes på å faste ansatte på den enkelte enhet eller barnehage», står det blant annet i rapporten. 

– Vi ønsker at satsingen skal fortsette, sier Monsen. 

Høy pris

Det vil gi bedre kvalitet på tjenestene, styrke helseberedskapen og gi bedre lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte dersom man heller satser på egne ansatte, er budskapet fra Fagforbundet. 

Bruken av private vikarbyrå kommer ofte med en høy pris. Ikke bare er det økonomisk ugunstig, men det skaper også utfordringer i arbeidsmiljøet, påpekes det. Og at den hyppige bruken av vikarer gjør at man ofte får inn nytt personale som er ukjent både for tjenestemottakere og kollegene. Mens de fast ansatte til stadighet må bruke tid på opplæring, og bli kjent med nye kollegaer som ofte bare skal være der noen dager. 

– Vil man rekruttere må man også se på både arbeidsmiljø og vilkår. Det er tungt å stå i jobb i barnehagen når man er underbemannet, sier Monsen. 

Fagforbundets kamp mot vikarbyråene har også nylig vært oppe i Trøndelag tingrett, der forbundet bisto tre av sine medlemmer i en sak mot vikarbyrået Focus Care. Saken handlet om ulovlig midlertidig ansettelse – krav om fast ansettelse, utbetaling av lønn og erstatning, ifølge Fagbladet

Saken endte med et forlik, men hva som ligger i avtalen er ikke kjent. 

Powered by Labrador CMS