DEBATT

Hvordan tall kan lure oss i sykefraværsarbeidet
«Fokus på tall kan medføre et mindre inkluderende arbeidsliv» skriver Toril Kalsås.
- Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.
I det siste har jeg lest noen artikler om barnehager som har gått fra prosentvist stort fravær til lavt fravær, for eksempel Slik fikk barnehagen ned sykefraværet og Barnehagen i Bergen kuttet sykefraværet fra 22 prosent til 6,7 prosent. Det høres imponerende ut når sykefraværet går ned med 10-15 prosent. Men er det nødvendigvis det?

Disse artiklene viser til barnehager som har fått ned sykefraværet fra cirka 20 til 6-7 prosent. Og i begge artiklene står det at de med hjelp fra NAV (!) veiledet ansatte med dårlig helse og høyt sykefravær ut av barnehagen. Begge disse barnehagene har færre enn 20 ansatte og når minst to med høyt sykefravær/langtidsfravær har blitt «veiledet ut», synker fraværet lett med over 10 prosent. Tallene i seg selv sier derfor ikke noe om arbeidsmiljøarbeidet i barnehagen. Men de kan si noe om at fokus på tall kan medføre et mindre inkluderende arbeidsliv.
Det gjøres mye godt arbeid for å skape gode arbeidsplasser med lite fravær rundt i landet, også i barnehager. Cirka 30 prosent av fraværet i barnehagene er koblet til arbeidsmiljøet, derfor vet vi at tiltak på arbeidsplassene er viktige for å få ned fraværet og det er utarbeidet gode og systematiske verktøy for å jobbe med det. IA-avtalens bransjeprogram for barnehage er et godt sted å begynne. Et godt fungerende partssamarbeid og en god HMS-gruppe med leder, tillitsvalgte og verneombud, som har god dialog og faste møtepunkter er selve basisen for arbeidet. Det er ulike og særegne problemstillinger på enhver arbeidsplass, men forskning viser at noen elementer er universelle: Et godt arbeidsmiljø, at man mestrer arbeidsoppgavene og at man opplever motivasjon og engasjement.
Godt nærværsarbeid er ikke egentlig noe hokus-pokus. Det handler om elementære ting som at folk skal ha lyst til å gå på jobb, at de skal føle at de makter å gå på jobb (den dagen, men også alle andre dager), at de skal føle seg viktige og sett av kolleger og av leder. I tillegg er det selvsagt viktig med gode fysiske arbeidsforhold, som heis på badet, støydemping og påkledningsramper i garderoben. Og vi vet at i barnehage er bedre bemanning både noe som fører til mindre slitasje, mindre sykefravær og bedre muligheter for inkludering og tilrettelegging, i tillegg til de positive gevinstene for barna.
Nærværsarbeid er lurt, men i barnehagen er det umulig å garantere at ingen blir syke. Det florerer med virus og bakterier, mange av oss har perioder der det skjer noe med kropp og psyke, i tillegg til at det er et yrke som sliter på helsa. Da er det viktig at det er aksept for å være syk og rom for god tilrettelegging, for å unngå videre smitte og at det blir langvarige plager. For det blir ikke flere barnehagefolk om de som er der sliter seg ut for så å bli presset ut av yrket på grunn av helsen.