Planleggingstiden er tema i UDFs forhandlinger med KS, som er i gang.

Krever at tapt plantid skal erstattes

Og at avsatt tid går til pedagogisk planlegging.

Publisert

Onsdag startet forhandlingene om ny arbeidstidsavtale for barnehagene i KS-området. Det melder Utdanningsforbundet, som i forkant har lagt ut en beskrivelse av kravet arbeidstakerorganisasjonen tar med seg inn i forhandlingene.

Dette er i stor grad knyttet til Utdanningsforbundets rapport «Når plantid bare er en plan», som kom tidligere i år, og som tallfestet at barnehagelærere flest som hovedregel opplever ikke å få gjennomført planleggingstiden sin.

Samt at plantid ofte blir brukt til administrative oppgaver.

Og at tapt plantid i liten grad erstattes.

– Det er det pedagogiske arbeidet, utført av barnehagelærere, som gjør barnehagen til en barnehage. Retten til [erstatning for] tap av avsatt planleggingstid må derfor innlemmes i dagens arbeidstidsbestemmelser, sier forbundets forhandlingssjef Aina Skjefstad Andersen hos udf.no.

Dagens arbeidstidsavtale gjelder fram til 31. desember 2023, og er en særavtale som regulerer arbeidstid for barnehager, samt skolefritidsordninger, skole og familiebarnehager.

Helt konkret krever Utdanningsforbundet følgende endring (markert med fet skrift) i særavtalens punkt 3.2:

Den ordinære arbeidstiden er 37 ,5 timer pr. uke. Minst 4 timer i gjennomsnitt pr. uke av den ordinære arbeidstiden skal anvendes til pedagogisk planlegging, for- og etterarbeid for pedagogiske ledere/barnehagelærere. Organiseringen av denne tiden fastsettes i samråd med det pedagogiske personalet. Det er leders ansvar å sikre at dette arbeidet kan utføres som forutsatt, både individuelt og sammen med andre og at de fysiske arbeidsforholdene er tilfredsstillende. Tap av planleggingstid skal erstattes på et senere tidspunkt.

Foruten det som går på plantid, krever Utdanningsforbundet opprettelsen av et partssammensatt utvalg som skal drøfte og foreslå livsfasetiltak tilpasset barnehagesektoren.

Kravet begrunnes med at slike tiltak kan bidra til å gjøre yrket attraktivt for flere, og bidra til at flere orker å stå i jobb. Meningen er at forslagene skal ligge til grunn ved neste reforhandling av særavtalen.

Forhandlingene som startet 13. desember, skal etter planen avsluttes før jul.

Powered by Labrador CMS