Asphaugen friluftsbarnehage er en av fem finalister som kan vinne tittelen «Årets barnehage 2019».

Finalist 1: «Magiske øyeblikk og opplevelser i naturen får barnas øyne til å glitre av glede»

Asphaugen friluftsbarnehage i Lenvik kommune er en av fem barnehager som kan vinne tittelen «Årets barnehage 2019».

Publisert

«Barnehagen har dyktige pedagoger og øvrig personell, som ser hvert enkelt barn og deres behov på en helt fantastisk måte. Personalet er alltid imøtekommende, og slår gjerne av en prat om både løst og fast, både under levering og henting av barna. De er behjelpelige om det skulle være noe, og strekker seg langt utenfor sin «arbeidsbeskrivelse» for både barna og oss foreldre. Det gir en utrolig god følelse å kunne levere barna hos dem og vite at barna er så godt ivaretatt gjennom hele arbeidsdagen vår.»

Slik lyder et utdrag fra en av nominasjonene av Asphaugen friluftsbarnehage til prisen «Årets barnehage 2019».

Den foreldreeide barnehagen holder til i Lenvik på idylliske Senja i Troms, og rommer i dag 55 barn og 18 ansatte (15,5 årsverk) fordelt på tre avdelinger.

– Vår hovedfilosofi er at vi skal fremme en god barndom, lek, vennskap og gode opplevelser. Derfor er det veldig hyggelig å se at barna gjerne vil komme på besøk til oss etter at de har begynt på skolen. Det tror jeg skyldes turer og opplevelser de har hatt med oss, sier daglig leder Grete Berg Fosseng.

Lavt sykefravær

– Hvorfor tror du dere er nominert til prisen?

– Barnehagen vår har de siste 8-10 årene vært gjennom en stor omveltning. Fra å være en barnehage på «synkende» grunn med underskudd og dårlig arbeidsmiljø, har barnehagen med ny ledelse – både i form av ny daglig leder, flere pedagogiske ledere og godt fungerende eierstyre – snudd skuta på rett kjøl igjen, forteller Fosseng.

Om prisen:

Prisen «Årets barnehage» deles årlig ut av PBL til en av deres medlemsbarnehager. Målet med prisen er å løfte frem det gode arbeidet som gjøres i barnehagene.

Styret i PBL, som er jury for kåringen, har satt følgende kriterier for at en kandidat skal kunne vinne prisen Årets barnehage 2019:

  • Et basistilbud med høy kvalitet
  • En klar og tydelig pedagogisk profil
  • En god og tydelig ledelse
  • Tilfredse foreldre
  • Prosjekt(er) som har vært utviklende og nytenkende
  • Et godt arbeidsmiljø i barnehagen
  • Lavt sykefravær over tid
  • Et godt omdømme

– Over tid har vi bygget oss opp et godt rennomme. Det skyldes i stor grad tilstedeværelse både av ansatte, ledelse og engasjerte foreldre. I tillegg har barnehagen siste år bygget ut personalavdelingen og renovert inne i barnehagen for å tilpasse oss de nye kravene til dagens barnehage. Vi har etter hvert også fått et veldig lavt sykefravær, fortsetter hun.

I 2018 var sykefraværet helt nede på tre prosent.

Den daglige lederen tror det lave fraværet dels skyldes at de har satset på bemanning. Ifølge nettstedet Barnehagefakta hadde barnehagen per 15. desember 2018 en bemanningstetthet på 4,9 barn per voksen. Det nasjonale gjennomsnittet ligger på 5,8 barn per voksen.

– Vi har lagt vekt på å ha god bemanning for å kunne ta høyde for at noen blir syke eller må være hjemme med sykt barn innimellom. Det skal ikke gå utover driften og barna. Vi er friluftsbarnehage og det krever også at vi har nok ansatte til å kunne ivareta tryggheten når vi er på tur, sier hun, og fortsetter:

– I tillegg har vi jobbet bevisst med nærvær på jobb, med medarbeiderskap og at det skal være godt og trygt å komme på jobb for alle ansatte. Alle skal føle at de gjør en forskjell og at de er viktige personer, både for barna, kollegene og foreldrene. Hos oss er det nulltoleranse for baksnakking. Jeg tror generelt at folk har det godt på jobb, sier Fosseng.

«Eventyrlystne ansatte»

Barnehagen ble etablert tilbake i 1996, men ble friluftsbarnehage først i 2013. Siden da har de hatt friluftsliv og realfag som viktige satsingsområder, i tillegg til lek, språk og sosial kompetanse.

«En kjempeflott barnehage med eventyrlystne ansatte. De bruker naturen daglig og er alltid med i lek. De dramatiserer eventyr, drar på elgjakt, plukker poteter, drar på fjellturer, fisketur i vann og på is, sover i hengekøyer, har sykkelløp og skiskole. Det er ikke en dag uten at barna har vært på nye eventyr! De lærer og forsker. De har det så godt! Og med et slikt personell, som bare ser løsninger, da er det godt å være barn. En bedre barnehage finnes ikke! Mulighetene er mange, men for slitne barn er det alltid tid for en hvilestund, med lesing av bøker og et fang å sitte på,» heter det i en av nominasjonene av barnehagen.

– Vi ønsker å gi barna litt andre opplevelser enn de får hjemme. Barna får blant annet sove ute i hengekøye når de skal hvile. Målet vårt er at de skal bli glade i å være ute i naturen, sier Fosseng.

Hun forteller at barnehagen ligger nært både hav og skog.

Vil bygge en grunnmur

Daglig leder i Asphaugen friluftsbarnehage, Grete Berg Fosseng.

– Hva mener du er barnehagens viktigste oppgave?

– Det er å ivareta barna og gi alle muligheter til en god barndom, hvor leken er veldig sentral, sier Fosseng.

– Det er like artig hver gang barn som har begynt på skolen kommer på besøk til oss og forteller at de husker at de sov i hengekøye i barnehagen og om andre gode minner fra barnehagetiden. Vi ønsker å gi barna gode minner som kan hentes frem når de har tunge dager senere i livet, sier hun.

– Hva ønsker du at barna skal ta med seg videre fra barnehagen når de begynner på skolen?

– De skal ha med seg den gode opplevelse av å være i et fellesskap, av å leke sammen, og av å ha vært på tur i både kaldt, varmt, tørt og vått vær. Vi jobber med bærekraftig utvikling­ - med å lære barna å ta på vare naturen og dyrene, og å ta vare på lekene sine. Vi ønsker å gi barna gode holdninger de kan ta med seg videre, sier Fosseng.

– Vi er også opptatt av at barna skal få med seg egenskaper som gjør det lettere for dem når de begynner på skolen, blant annet bli kjent med realfag og realfagsbegreper, men vi er veldig opptatt av å gjøre det på barnehagetradisjonell måte, sier den daglige lederen.

– Det aller viktigste er at barna får en god barndom. Vi skal gi barna en god grunnmur slik at de blir sterke, trygge og robuste mennesker, og får muligheten til å utvikle seg til den beste utgaven av seg selv og være i stand til å møte både motstand og lykke videre i livet, avslutter Fosseng.

Prisen deles ut på PBLs lederkonferanse 2. september. Vinneren får 25.000 kroner og et skilt som synlig bevis på at de er «Årets barnehage 2019».

Her er de fem finalistene i «Årets barnehage 2019»:

  • Asphaugen friluftsbarnehage, Lenvik
  • Haugland gardsbarnehage, Time
  • Heimtun barnehage, Vikna
  • Kidsa Øvsttun barnehage, Bergen
  • Skrapeklev barnehage, Porsgrunn

Du kan stemme på din favoritt her.

Barnehage.no vil fra mandag til fredag denne uken presentere alle kandidatene i egne intervjuer. Tirsdag kan du lese om Haugland gardsbarnehage i Time.

Powered by Labrador CMS