I Bakklandet barnehage er ingenting vanskelig eller umulig. Tvert i mot.
– Om vi får noe til vet vi jo ikke før vi har prøvd. Og fikk vi ikke til, så har vi jammen lært noe av det også, sier styrer i Bakklandet barnehage, Marianne Schjetne.
Målet med hver eneste barnehagedag er klar for alle som jobber i barnehagen; barna skal ha en god hverdag. Hver dag.
– Det er mer enn et mål, det er en arbeidsinstruks, og noe vi er bevisste på hele tiden. Dette er også et tema i medarbeidersamtaler, sier Schjetne.
For de ansatte betyr det å være tydelig, bekreftende og tilgjengelig hver dag.
– Det er jobben deres og være lekende og lyttende voksne. Dette er grunnfjellet vårt som vi bygger alt annet på. Dette skal vi gi barna hver dag! sier styreren kompromissløst.
– Når du går hjem fra jobb, skal du vite at du har fulgt Bakklandet barnehages arbeidsintruks. For barndommen er kort og kan ikke settes på vent. To måneder i en ettårings liv er mye, og du kan ikke tenke at de slutter sikkert å gråte om en stund. Om du ikke klarer å være der hele tiden, kan du ikke jobbe her, sier Schjetne.
Det høres strengt ut, men Bakklandet barnehage er tross alt en av åtte finalister i «Årets barnehage 2017», så noe gjør de da rett.
– Hvorfor er dere nominert til «Årets barnehage»?
– Vi har en entusiasme og positivitet her, kombinert med ønsket om å prøve nye, morsomme ting. For når grunnfjellet er på plass, da kan vi spille de fine stykkene. Hos oss er alle med og vi har en entusiastisk personalgruppe der gleden går videre til barna. Vi er også veldig tydelig på hvem vi er her for; nemlig barna, sier Schjetne.
Annonse
– Hva er barnehagens viktigste oppgave?
– Å gi barna en god hverdag og ikke sette barnas behov på vent. Du må stoppe opp og finne ut hva du skal gjøre for å gi hvert barn den gode hverdagen, for noen dager har ikke alle barn en god dag. Da er det den ansattes jobb å finne ut hvordan vi endrer det. Vi har lav terskel for å møte foreldrene med innrømmelser om vi ikke helt har fått dette til. Og å si unnskyld om det ikke gikk helt som de ønsket. Det har med trygghet hos de voksne å gjøre. Det skal ikke gå prinsipper og prestisje i ting.
– Hva ønsker du barna skal ta med seg videre når de begynner på skolen?
– At de har vært elsket! Vi skal leve med i alt de skal lære, men om det ikke er kjærlighet med blir det uekte. De skal kjenne at de har vært elsket og at de har kloke hoder. De skal vite at de voksne i barnehagen synes de er kloke og gode til å «få til ting»! Og jada, det handler om alt det vi skal gjøre, alle fagområdene. Men du må gjøre det det med elsk og begeistring og samarbeid! Det er så viktig! sier barnehagestyreren lidenskapelig.
– Du er ingenting uten å være elsket og vi har ansvaret for å at barnet har gode venner og utvikler sosial kompetanse.
Bakklandet barnehage er ikke fremmed for priser. De vant Forskerfrøprisen 2016 for sitt prosjekt om bier, hvor de hadde egen bikube i barnehagen som de tok vare på og høstet honning fra.
I 2015 vant de Utdanningsforbundets klimapris for å ha satt fokus på bienes rolle for å opprettholde et bærekraftig samfunn.
Barnehagen har i mange år dyrket en grønn profil med egne grønnsaker, kompostbinge, økologisk og kortreist mat og bidrar på alle måter til et rikt og godt miljø i og utenfor barnehagen.
I nominasjonene får barnehagen uhemmet skryt for at de går i bresjen og inspirerer og utfordrer:
«Grønt Flagg-prosjektene, kompostering, kjøkkenhage, bier og mange priser. Et annet område er fokuset på de yngste. Styrer Marianne Schjetne tok initiativ til et felles prosjekt i Asylselskapet, med vekt på kunnskap om tilknytning og erfaringsdeling/læring mellom barnehagene. Prosjektet endte i en felles brosjyre om ettåringen i Asylselskapet, egen mal for foreldresamtaler om ettåringen og felles fagsamlinger hver høst og vår. Barnehagen har i tillegg deltatt i et prosjekt i regi av NTNU om å teste stress hos ett- og toåringene.»
«Sykefraværet er lavt og styrer har en utrolig god evne til å være tett på sine ansatte, utfordre og følge opp på en god måte. Foreldrene er tilfredse, noe vi ser av brukerundersøkelsen».
Prisen deles ut på PBLs lederkonferanse 4. september. Vinneren får 25.000 kroner, i tillegg får barnehagen et diplom og et skilt som synlig bevis på at de er «Årets barnehage 2017».
Disse åtte barnehagene er nominert til "Årets Barnehage":