
Departementet ber seks fylkesmenn vurdere tilsyn etter funn i rapport
Ferieleiligheter for ansatte, gaver til menigheter og uoversiktlig selskapsstruktur: I brev til seks fylkesmenn ber Kunnskapsdepartementet om at økonomiske disposisjoner i navngitte private barnehager og konsern blir vurdert undersøkt.
Opplysningene er kommet fram i forbindelse med at revisjons- og rådgivningsselskapet BDO i vinter fikk oppdraget med å utarbeide en rapport om markedssvikt, lønnsomhet og gevinstrealisering i private barnehager.
Statssekretær Rikke Høistad Sjøberg (H) i Kunnskapsdepartementet sier til barnehage.no at BDO i sitt arbeid med rapporten oppdaget enkelttilfeller som de mente kunne være brudd på regelverket.
- Aktivitetsplikt
- Kunnskapsdepartementet er ikke tilsynsmyndighet, men når vi får informasjon om at noe kan være et regelbrudd, har vi en aktivitetsplikt. Derfor har vi videreformidlet informasjonen til Fylkesmannen i de aktuelle fylkene, sier Rikke Høistad Sjøberg.
Statssekretæren understreker at Kunnskapsdepartementet ikke har gjort noen egen vurdering av den informasjonen som er kommet inn.
- Derfor er det viktig å understreke at det KAN være regelbrudd, men at ingen foreløpig har sagt at det ER det, sier Rikke Høistad Sjøberg.
- Enkelttilfeller
Rapporten fra BDO ble offentliggjort 29. mai i år. Der heter det blant annet:
"Ved gjennomgang av transaksjoner med nærstående har vi observert enkelte tilfeller der transaksjonene i seg selv ikke nødvendigvis kommer barna til gode. Eksempler er kjøp av fritidsleiligheter eller feriehus i utlandet til bruk for ansatte, gaver til andre formål og uttak av noe vi vil karakterisere som svært høy lønn. Det er dog nødvendig å presisere at dette er enkelttilfeller, og ikke transaksjoner som preger bransjen i noen særlig grad."
Sju aktører
I brevene til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Østfold, Vestfold, Rogaland, Hordaland og More og Romsdal melder departementet om følgende funn i BDOs gjennomgang av regnskap i private barnehager:
- Barnehage i Østfold: Av regnskapene til barnehagen framgår det at det er kjøpt en leilighet i Tyrkia som er kostnadsført barnehagens driftsregnskap. Anskaffelsen var på 1,35 millioner kroner og er i regnskapet betegnet som et velferdstiltak.
- Familiebarnehagekjede i Akershus: Barnehagen har utbetalt en samlet lønn på 5 millioner kroner for funksjonen som økonomisjef. Lønnen består av 282.546 kroner for hver av de 18 familiebarnehagene.
- Barnehage i Vestfold: Har gitt diverse gaver til ulike menigheter/kirker. Disse er kostnadsført i barnehagens driftsregnskap.
- Landsdekkende barnehagekonsern: BDO har gjort departementet oppmerksom på transaksjoner mellom to selskaper i konsernet. Transaksjonene gjelder kurs, lederutvikling, HMS og ledelse. Transaksjonene har variert fra 14,7 millioner kroner i 2013 til 3 millioner kroner i 2016.
- Barnehage i Møre og Romsdal: Leier en fritidsleilighet til bruk for de ansatte. Husleien for denne er 200.400 kroner i året.
- Barnehage i Hordaland: Har kjøpt et feriehus til bruk for de ansatte. Anskaffelsen var på 2,6 millioner kroner. Feriehuset er kostnadsført i barnehagens driftsselskap.
- Landsdekkende barnehagekonsern: BDO peker på at selskapet generelt har en lite transparent konsernstruktur med omfattende bruk av fisjoner, fusjoner, flytting/bytting av juridiske enheter i holdingstrukturen. Videre peker BDO på at konsernet ikke har ført opp honorar for regnskapstjenester som en transaksjon med nærstående, selv om barnehagens registrerte regnskapsfører inngår i samme konsern.