Skrapeklev barnehage er nominert til Årets barnehage 2019.
Privat
Finalist 5: «Vi kunne ikke hatt et bedre sted for det mest dyrebare vi eier»
Nominasjonen kom som en overraskelse på de ansatte i Skrapeklev barnehage i Porsgrunn. Nå kan de bli Årets barnehage.
Nå er vår tid i barnehagen snart over! Vi har hatt fem trygge, gode år. (...) Det er ikke til å stikke under en stol at vi har noen «favorittvoksne» og disse har også vært 100 prosent elementære for veslas trivsel hele veien. Barnehagen har også fått masse god omtale i media i henhold til arbeidet mot sykefraværet blant de ansatte. Vi scorer også svært godt på foreldreundersøkelsen hvert år. Vi valgte barnehagen ene og alene på grunn av aldersinndelingen på avdeling og at de voksne følger barna i fem år. Det har vært helt fantastisk å ha noen som man føler man kan stole på. Barnehagen har et godt rykte og alltid fulle søkelister! Småbarnstiden kan være tøff, og jeg som mamma må innrømme at jeg har vært drittlei av skitne klær og sykdom innimellom. Men nå når det nærmer seg slutten, kunne vi ikke hatt et bedre sted for det mest dyrebare vi eier, heter det i nominasjonen av Skrapeklev barnehage i Porsgrunn som kandidat til Årets barnehage i PBL.
– Vi var ikke klar over at noen hadde nominert oss, så vi ble veldig overraska, sier daglig leder Lena Andersen, og legger til:
– Det er jo en stor ære, og vi er veldig glade for at noen legger merke til jobben vi gjør. Det er en veldig hyggelig klapp på skuldra.
Aldersrene avdelinger
Det var mangel på barnehageplasser i Porsgrunn da et knippe småbarnsforeldre bestemte seg for å bygge barnehage. Den sto ferdig i 1991, med fire avdelinger på Herøya i Porsgrunn. I 2007 fikk de ansatte gjennomslag for å bygge en femte avdeling, og siden har de drevet med fem aldersrene avdelinger, der de voksne følger barna gjennom barnehageårene.
– Det gjør at barn og voksne blir veldig godt kjent, og skaper veldig gode og tette relasjoner. Dermed blir også barna veldig trygge, sier Andersen.
FAKTA: SKRAPEKLEV BARNEHAGE
Foreldreeid barnehage som legger på Herøya i Porsgrunn.
Har 20 ansatte fordelt på 18,5 årsverk.
78 plasser fordelt på fem aldersrene avdelinger.
Åpnet i 1991, og utvidet med en ny avdeling i 2007.
Hun forteller videre at arbeidet i barnehagen er inspirert av den italienske Reggio Emilia-filosofien, som bygger på tanken om tre pedagoger i barnehagen: Den voksnes omsorg, kjærlighet og tilstedeværelse for hvert enkelt barn har stor betydning for deres hverdag. Voksne legger vekt på å stille veiledende spørsmål til barn for å sette i gang deres egne tankeprosesser. Barnet er en ressurs og et forbilde for hverandre på alle mulige utviklingsområder. Det fysiske læringsmiljøet er en læringsarena som fremmer barnets utvikling og inspirerer til undring og forskning.
– Hvorfor tror du at dere er nominert til prisen?
– Jeg tror det handler om at vi er veldig gode på det relasjonelle med både foreldrene og barna. Vi vil barna vel, og både barna og foreldrene opplever at de blir tatt på alvor.
– Hva mener du er barnehagens viktigste oppgave?
– Det er vanskelig å si noe veldig kort om det, men: Barnehagen har et stort og viktig samfunnsmandat. En viktig oppgave er å gi barna kompetanse på ulike områder, slik at de blir robuste barn. Vi jobber mye med livsmestring, barna skal bli små mennesker med tro på seg selv, som kan stå opp for seg selv og vennene sine. Da må vi voksne være veldig bevisst på hva barna skal lære. Vi har mange oppgaver, men det aller viktigste er å gjøre barna glade i å lære - slik at det kan følge dem videre gjennom skolen og ellers i livet.
FAKTA: ÅRETS BARNEHAGE
Prisen «Årets barnehage» deles årlig ut av PBL til en av deres medlemsbarnehager. Målet med prisen er å løfte frem det gode arbeidet som gjøres i barnehagene.
Styret i PBL, som er jury for kåringen, har satt følgende kriterier for at en kandidat skal kunne vinne prisen Årets barnehage 2019:
- Et basistilbud med høy kvalitet
- En klar og tydelig pedagogisk profil
- En god og tydelig ledelse
- Tilfredse foreldre
- Prosjekt(er) som har vært utviklende og nytenkende
- Et godt arbeidsmiljø i barnehagen
- Lavt sykefravær over tid
- Et godt omdømme
Ulike aktiviteter
Gjennom året er barna i Skrapeklev med på mange ulike aktiviteter, noen av dem i form av faste opplegg gjennom årshjulet. Barnehagen har blant annet gjenbruksmåned, turmåneder, fokus på vannlek i juli og en egen OL-uke. Skrapeklev satser også tungt på å heve kompetansen til de ansatte, og et godt arbeidsmiljø sikrer både en stabil ansattegruppe og lavt sykefravær.
– Hva ønsker du at barna skal ta med seg videre fra barnehagen når de begynner på skolen?
– Det er alt det de har lært, og å kunne bruke det på en fornuftig måte. At de har med seg gode, dype minner som de kan bruke. At de har venner, og har møtt voksne som har sett dem og forstått dem, avslutter Lena Andersen.
Prisen deles ut på PBLs lederkonferanse 2. september. Vinneren får 25.000 kroner og et skilt som synlig bevis på at de er «Årets barnehage 2019».
Her er de fem finalistene i «Årets barnehage 2019»:
- Asphaugen friluftsbarnehage, Lenvik
- Haugland gardsbarnehage, Time
- Heimtun barnehage, Vikna
- Kidsa Øvsttun barnehage, Bergen
- Skrapeklev barnehage, Porsgrunn
Du kan stemme på din favoritt her.
Barnehage.no har fra mandag til fredag denne uken presentert alle kandidatene i egne intervjuer.
Finalist 1: «Magiske øyeblikk og opplevelser i naturen får barnas øyne til å glitre av glede».
Finalist 2: Inkluderer hele familien i driften av både gården og barnehagen.
Finalist 3: – Jeg er veldig glad for at jobben vi gjør blir lagt merke til.
Finalist 4: – Friluftsliv for alle er viktig.