- Gamle videobånd blir flott hår og barna synes det er kjempeartig å leke med, sier daglig leder ved Kreativt Gjenbrukssenter, Nina Morvik. Her er det barn fra Mørkvedlia barnehage i Bodø som er på besøk. Foto: Trine Jonassen
Fra søppel til påskepynt
La barna gå på skattejakt hjemme og lag et påskeverksted som treffer flere punkter i rammeplanen.
Barns medvirkning, foreldresamarbeid, lek og læring, kunst, kultur og kreativitet, natur, miljø og teknikk, nærmiljø og samfunn. Dette er bare noen av punktene barnehagen kan bruke i påskeverkstedet som baseres på gjenbruk.
Daglig leder i Kreativt Gjenbrukssenter i Salten, Nina Morvik, brenner for gjenbruk og mener både barn, foreldre og ansatte får mye igjen for å arrangere påskeverksted med en ny, miljøvennlig og gratis vri.
– Be foreldrene om å ta med barna på skattejakt hjemme. Gi dem punkter å gå etter som for eksempel at de skal se etter noe gult, uansett hva det er. Gamle smykker, klær og lignende. Ting som skinner eller ligner på fjær eller vinger er også flott, sier Mourvik.
Ikke kast noe
Det gjelder å tenke bredt og ikke kaste noe. For absolutt alt kan bli kunst. Morvik ramser opp:
– Innsiden av kaffeposer er blankt og fint, godtepapir blir nydelige vinger, teipen i gamle vhs-kassetter er svært populært som hår og gamle sykkeldekk kan strimles opp og brukes til å feste og knyte sammen ting. Og ikke minst tomme løkstrømper. De kan brukes til alt!
Det viktigste er å gi barna fritt spillerom med mild støtte.
Kreative barn
– Sorter materialet og la barna få fritt spillerom til å lage nettopp sin kylling. Det gjelder å la dem tenke utenfor boksen og oppfordre dem til å bruke andre ting enn lim, for eksempel. Grunnen til at de tenker lim, er fordi de ikke vet om noen andre måter og feste ting på. Men vis dem hvordan de kan knyte noe sammen, for eksempel. Men selvfølgelig er lim fint og ha i bakhånd.
Av erfaring vet Morvik hvor mye fantastisk som kommer til live i barns hender når de får la kreativiteten blomstre uhemmet.
– Og tenk så artig det er for foreldrene og se hva som kommer tilbake fra overskuddsmaterialet og «søppelet» de sendte med barnet.
Lag bilder eller glassmaleri
Morvik oppfordrer også til å lage bilder ved å legge ut et stykke tøy på gulvet og la barna lage et påskemotiv av materialet. Får man tak i plexiglass eller lignende kan man lage glassmaleri.
– Og skal barnehagen male noe, er det kjempeartig å lage struktur i malingen ved å blande sukker eller sand i. Da får du en ru og fin overflate.
Som et siste tips, oppfordrer hun til å ta vare på hermetikk for å plante karse i.
– Makrellbokser er supert til dette. Men her tar man hva man har. Det er jo det som er hele vitsen.
Da er det bare å la skattejakten begynne!
Har du tips til billige påskeaktiviteter i barnehagen? Send inn tips og bilder til red@barnehage.no eller del i kommentarfeltet.