Når lusa herjer sliter foreldre seg ofte ut med å fryse ned sengetøy, vaske klær og møbler. Men det er det ingen grunn til, ifølge avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen.
– Det er bare seiglivede myter. Lusa er en hjelpeløs skapning hvis den forlater et menneskehode. Beina har krumme klør spesiallagd for å klatre langs hårstrå. På en glatt flate er de som «Bambi på isen», sier Ottesen til NRK. Han forteller at lus ikke krabber over på luer eller klær.
Ottesen opplyser at lusa maks lever i to døgn utenfor mennesker, og de vil også bli så svekket av tørke og kulde at de knapt vil klare å krabbe opp på et nytt menneske.
At lua er verstingen når det gjelder smitte av lus avkreftes av flere studier, deriblant en studie som ble publisert i International Journal of Dermatology, skriver NRK. For å teste mulig smitte fra luer ble 1000 luer undersøkt, samtidig som man fant til sammen 5500 lus på barna som eide dem. Ingen lus ble funnet på luene.
Ifølge Folkehelsinstituttet skjer lusesmitte ved at lus, oftest voksne lus, kryper fra en person til en annen når hodene legges inntil hverandrer. De anbefaler å sjekke hodet for lus minst én gang i måneden.
Hvordan sjekke barna for lus?
1) Legg et håndkle over skuldrene på barnet. Hvis barnet ditt har langt hår skal du bruke et ekstra håndkle for å fange eventuelle lus.
2) Kjem systematisk gjennom håret fra hodebunnen ned til hårspissene. Skyll kammen eller tørk av den etter hvert tak, for å fjerne døde lus.
3) Kjem like systematisk fra pannen og ut til hårspissene.
4) Gjenta den samme prosessen fra nakken, for å sikre at alle lus er fjernet. Luseegg må kanskje fjernes med fingrene.