Karin Otelia Dalen og Ingemar Nielsen studerte sammen. Nå jobber de i hver sine barnehager, og samarbeider om å lage podcast for barnehagelærere.
Privat
Lager landets første podcast om barnehagelærere - for barnehagelærere
– Vi vil beholde fokus på fagstoffet, samtidig som vi vil inspirere andre.
Ingemar Nielsen og Karin Otelia Dalen var begge ferdig utdannede barnehagelærere fra det som var Høyskolen i Oslo i fjor vår. Etter et drøyt år i arbeidslivet, har de nå begynt å lage podcast.
– Når man kommer ut i jobb, blir det veldig mye hverdag. Man bruker tiden sammen med barna, og når man har ubunden tid er det så mye som skal leses. Man rekker ofte ikke over alt man vil sette seg inn i, sier Nielsen, og legger til:
– Når man studerer, jobber man med fagstoffet hele tiden. Vi ville gjerne fortsette med det også etter at vi kom ut i arbeidslivet. Samtidig håper vi å kunne inspirere andre både til refleksjon og faglig påfyll.
Gode tilbakemeldinger
Helt i slutten av august delte de det første avsnittet av Bærepod - En bærekraftig barnehage-pod via Soundcloud. Samtidig opprettet de en egen Facebook-side for podcasten.
FAKTA Bærepod - en bærekraftig barnehage-pod
– Vi har kun delt den til venner og studentgruppene på Facebook, og så langt er det rundt hundre som har hørt den. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger, blant annet fra lærere ved barnehagelærerutdanningen. Det er spennende at vi når ut til fagmiljøene. En del av de som jobber ved utdanningen har ikke det praksisnære perspektivet som vi har, sier Nielsen.
Privat og kommunal barnehage
Han og makker Karin Otelia Dalen jobber i to ulike barnehager; en privat og en kommunal.
– Det er ikke alle som er like opptatt av fag i barnehagen. Jeg er heldig, og har en sjef som oppfordrer oss til både å gå på kurs og å lese fagstoff. Men på jobb er det som regel for travelt til det, og det er heller ikke alltid man har tid til å bruke den ubundne tiden til å jobbe med fag. Det er ikke alltid man kan ha ubunden tid heller, hvis noen er syke eller det skjer noe uforutsett. Det tror jeg nok gjelder for mange, sier han.
Dermed kan en podcast med pedagogisk innhold, laget av barnehagelærere for barnehagelærere være løsningen.
– Den kan man høre på mens man gjør andre ting.
Ser til Sverige
Prosjektet har sitt utspring i studietiden.
– Der laget vi en blogg, noe som var en fin måte både å engasjere seg og å få med seg flere på diskusjoner om ulike tema. Jeg er svensk, så det ble naturlig at vi også fulgte en del podcaster fra Sverige. Der er det langt mer vanlig med både blogger og podcaster om temaet. Det er flere som snakker om førskolen i Sverige. Jeg har lett og søkt masse på nett, men det ser ut som det bare er vi som lager en egen barnehage-podcast her til lands.
Nå håper de å nå ut til barnehageansatte - men også til studenter og lærere.
– Vi vil lage en faglig pod som løfter barnehagen, og som kan bidra til refleksjon og tanker i sektoren. Underveis i studiene fikk vi alltid høre at når vi kommer ut i arbeidslivet, så forsvinner det faglige. Men vi vil beholde det, og samtidig reflektere over barnehagen som samfunnsinstitusjon.
Mange aktuelle tema
Det mangler ikke på relevante tema å snakke om.
– Det er så mye vi har lyst til å ta for oss, men vi rekker ikke over alt. Vi begge brenner veldig for jobben og faget, men må samtidig finne tid til å gjøre dette innimellom jobb, egne familier og andre aktiviteter.
Ambisjonen er å publisere ny pod hver andre måned.
– I den første episoden hadde vi ingen gjester, men det kan det hende det blir i neste. Den skal ut i oktober. Temaet er ikke helt spikret, men tanken er å snakke om kreativitet, hvordan man kan ta i bruk digitale verktøy og etikken rundt det. Det er veldig aktuelt, og noe jeg har jobbet veldig mye med. Samtidig som det er så konkret i den nye rammeplanen at barna skal ha denne kunnskapen. Det er mange som både leter etter inspirasjon og tanker rundt dette temaet, sier han.
Neste gang er planen å lage pod om lederskap,yrkesrolle og tradisjoner.
– Vi tenker å ta for oss flere tema i hver episode, samtidig som vi skal ha en rød tråd, sier Nielsen.
Som håper på både mange lyttere og tilbakemeldinger.
– Folk må gjerne sende oss både innspill, spørsmål og refleksjoner rundt tema.
Hør den første episoden her: