Leverer syke barn i barnehagen
Foreldre ikke flinke til å holde barna hjemme 48 timer etter omgangssyke og diaré.
Barnehagebarn er mer syke enn barn som ikke går i barnehage. Forkjølelse er dobbelt så vanlig og mage- og tarminfeksjoner er opp til tre ganger så vanlig blant barnehagebarn. Det er en utfordring for både småbarnsforeldre og barnehager.
For hva gjør foreldrene når de ikke har flere sykt barn-dager igjen? Og hva gjør barnehagen når runden med omgangssyke ikke vil ta slutt fordi barna blir levert i barnehagen før smitten er ute av kroppen?
Paracet i bleien
I en undersøkelse barnehage.no har gjennomført blant ansatte i barnehager og barnehageforeldre svarer 4,4 prosent av foreldrene at de har gitt barnet febernedsettende medisin for at det skal bli friskt nok til å gå i barnehagen.
Like mange innrømmer at de har levert barnet i barnehagen til tross for at det har kastet opp på natten eller morgenen — og to prosent har sendt barnet i barnehagen med diaré.
En pedagogisk leder med ti års erfaring fra flere barnehager mistenker at tallene er høyere enn det undersøkelsen viser.
– Vi mistenker jevnlig at barn leveres i barnehagen selv om de burde være hjemme. Det skjer at vi finner rester av paracet i bleien — og vi ser også at feberen stiger plutselig når effekten av medisinen gir seg, sier hun.
I høst hadde barnehagen en runde med omgangssyke og diaré som varte over to måneder. Hun er overbevist om at barnehagen ville blitt kvitt smitten raskere dersom alle foreldrene hadde respektert at barnet bør holdes hjemme 48 timer etter siste runde med oppkast eller diaré.
Og erfaringene hennes samsvarer ikke spesielt godt med det foreldrene svarer i undersøkelsen. 92 prosent sier at de «alltid» eller «som oftest» holder barnet hjemme 48 timer etter oppkast eller diaré, mens kun åtte prosent svarer «noen ganger» eller «aldri».
– På det spørsmålet tror jeg det er mange som burde svart annerledes.
Les også: Derfor skal barnet holdes hjemme i 48 timer etter omgangssyke
Les også: Her er de vanligste barnesykdommene
For få sykedager
Som småbarnsmor selv skjønner hun foreldrenes problem godt. Allerede etter sønnens første halvår i barnehagen var sykt barn-dagene brukt opp. Det var ikke mulig å få sykmelding fra lege, og alternativet ville i så fall være å bli hjemme med sykt barn uten lønn.
– Det første året i barnehage er tøft. Det er mange som blir syke — og det er ikke bare feber, omgangssyke og diaré. Det blir noen prikker som følge av vannkopper, brennkopper og ulike utslett, sier hun.
I YS arbeidslivsbarometer «Norsk Arbeidsliv 2013» — en rapport som er levert av Arbeidsforskningsinstituttet — svarer 9,7 prosent at det hos arbeidsgiver aldri eller sjelden er aksept for å være hjemme med sykt barn eller å gå tidlig for å hente sykt barn i barnehage. Det tallet har vært stabilt siden 2010 — og kan også være en forklaring på at enkelte foreldre ikke respekterer barnehagens regler for syke barn.
– Det er vanskelig å svare noe konkret om denne problemstillingen, men det handler kanskje om antall dager man har til rådighet til sykt barn, og at foreldre føler de bør være på jobb de resterende dagene. Uansett er det uheldig at så mange føler det ikke er aksept hos arbeidsgiver for å være hjemme med sykt barn, sier forskningsleder Cathrine Egeland hos Arbeidsforskningsinstituttet.
Ikke flinke nok
I undersøkelsen til barnehage.no, ble ansatte i barnehager spurt om de samme problemstillingene som foreldrene. På spørsmål om foreldre generelt er flinke til å holde barnet hjemme 24 timer etter at det er feberfritt, svarer kun 1,4 prosent ja. 48 prosent svarer stort sett, mens 28,5 prosent svarer sjelden og 22,1 prosent svarer nei.
Det samme går igjen i forhold til oppkast og diaré.
14 prosent av de ansatte opplever ofte at barn leveres i barnehagen etter at de har kastet opp på natten eller morgenen — og 66,5 prosent opplever dette av og til.
25 prosent av de ansatte opplever ofte at barn leveres i barnehagen selv om det har diaré — og 56 prosent opplever dette av og til.
På spørsmål om foreldre generelt er flinke til å holde barnet hjemme 48 timer etter omgangssyke eller diaré, svarer 2,1 prosent ja og 33,7 prosent stort sett, mens 32,2 prosent svarer sjelden og 32 prosent svarer nei.