
Slik skal barnehager få sunnere mat
Nytt kostholdsverktøy og tilbud om å kjøpe matkasser skal gi sunnere måltider i barnehager og på SFO. Fra 2018 blir tilbudet nasjonalt.
Varmmat til lunsj har vært et pilotprosjekt som nå blir et tilbud til alle barnehager og SFO-er i Norge. Dette skal sikre et sunnere og mer variert kosthold for barna. Dette er det stort behov for, ifølge Samira Lekhal, seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, seksjon for barn og unge, Sykehuset i Vestfold.
Les hele saken i Bergens Tidende.
Hun viser til at nærmere en av syv gutter i åtteårsalderen, og en av seks jenter, er overvektige eller har fedme, ifølge Folkehelseinstituttet. Derfor lanserer de nå - i samarbeid med GreeNudge - sunnerebarn.no. Prosjektet er forankret i Helsedirektoratet og samtlige regionale helseforetak.
De ansatte i barnehage og SFO får et nettbasert verktøy som består av tre elementer:
- Sunnhetssjekk. Barnehage og SFO kan teste hvor sunt mattilbudet deres er.
- Kunnskapsbase. Tilbud om kurs, kursmateriell og opplæringsfilmer.
- Mattilbud. SFO og barnehager får tilbud om å kjøpe matkasser som inkluderer handlelister, oppskrifter, link til bestilling og levering av mat.
Det er ulike matkasser ut fra hvor mye mat man serverer, og i menyene får man frukt og grønt, fisk, grove kornprodukter og annen sunn mat basert på Helsedirektoratets anbefalinger. Maten bestilles og leveres en gang i uken på døra. Kassene inkluderer middager til et valgt antall dager, pluss frukt for hele uken og skal være et fullkosttilbud til barna.
- LES OGSÅ: Vil sikre barna en god start på dagen med gratis frokost i barnehagen.
- LES OGSÅ: Vil du lage vegetarmat i barnehagen? – Start med noe du kjenner.
Prisen på maten blir omtrent den samme som barnehagene og SFO bruker i kostpenger i dag, forklarer Lekhal. Prosjektet gjøres i samarbeid med ASKO Norgesgruppen, som vil levere maten. Også andre aktører fra matvareindustrien støtter prosjektet, som Bama og Mills.
Målet er at 20 prosent av alle barnehager vil bruke dette i løpet av et år, og enda flere etter hvert. Tilbudet blir tilgjengelig fra januar 2018.
Fakta:
- Tilbudet er en del av «Fra kunnskap til handling» - et nasjonalt kompetanseprosjekt med fokus på å forebygge overvekt og livsstilssykdom hos barn og unge.
- Prosjektet er forankret i Helsedirektoratet og i samtlige regionale helseforetak og jobber med økt kompetanse ut mot helse- og utdanningssektoren.
- Prosjektet finansieres gjennom næringen, offentlige midler og Gjensidigestiftelsen.