Stor suksess da storbarna laget restaurant
De hadde gledet seg og forberedt dagen i lang tid. Torsdag inviterte de største barna i Huser gårdsbarnehage foreldre, besteforeldre og søsken til treretters middag. – Vi er litt i forkant av den nye rammeplanen, sier pedagogisk leder Linda Krogsrud.
Mat er viktig for gårdsbarnehagen som ligger på Hvaler i Østfold.
– Vi serverer alle måltider i barnehagen og har varm lunsj hver eneste dag. Hvaler har også veldig mye lokale råvarer som vi bare kan gå ut og hente. Så våre barn er både flinke med mat og veldig interesserte i mat, sier Linda Krogsrud.
Dette er noe av bakgrunnen for at den private barnehagen lånte begrepet Restaurant Day og åpnet en endags restaurant der de snart skoleklare barna sto for innhøsting, matlaging og servering.
32 gjester og tre retter
Totalt 32 gjester fikk torsdag servert en treretters middag: Gulrot- og potetsuppe med grønnsaksfigurer til forrett. Pasta bolognese med rotgrønnsaker til hovedrett. Og pavlova til dessert.
Barnehagebarna var både kokker og servitører. De har laget rettene flere ganger før til lunsj og visste hva de skulle gjøre. Men det var ikke fritt for at de var ekstra spente før foreldre, besteforeldre og søsken tok plass i lokalet.
– Barna var storfornøyde etterpå. Det er masse mestring, og de fikk mye skryt og ros. Så det var noen som sa at de skal hjem og lage den samme maten hjemme allerede fredag, sier Linda Krogsrud til barnehage.no.
Involvert hele veien
Barna har vært involvert i hele prosessen: Først i avgjørelsen om at de skulle lage restaurant. De har vært med å bestemme hva som skulle stå på menyen. De har vært med og handlet inn råvarer. Og de har vært med og høstet blant annet ramsløk som ble brukt i middagen.
– Vi organiserte oss i tre grupper med tre barn og én voksen i hver. Så jobbet de henholdsvis med forrett, hovedrett og dessert, forklarer ped-lederen.
Dekker fagområdene
Hun sier at arbeidet har omfattet det aller meste av fagområder. For eksempel «Antall, rom og form», som barna har fått en praktisk og gøy tilnærming til når de har sortert og kuttet grønnsaker i ulike størrelser og former. I mye prosjektet har barna fått motorisk trening, for eksempel i arbeidet med skarpe kniver, og hele prosessen har ifølge Krogsrud vært språkstimulerende.
– I den nye rammeplanen er også mat kommet inn som et eget fagområde. Vi jobber allerede så mye med mat at vi er litt i forkant av rammeplanen. Men det er uansett nyttig å prøve noe som dette for å se hva som vil forventes av oss, sier Linda Krogsrud.
– Gjorde barna alt, også det å tilberede varm mat?
– Ja, når de steker kjøttdeig, er det de som gjør det, men selvsagt med bistand fra en voksen. De freser gulrøtter og løk også. Dette blir de vant til. Med litt bistand klarer de alt, sier Krogsrud.
Skal lage tradisjon
Restaurant Day ble en stor suksess for Huser gårdsbarnehage. Og initiativtakerne er klare på at de må gjøre noe lignende til neste år.
– Da må vi også bli flinkere til å markedsføre at dette ikke bare er en restaurant for barnas nærmeste, men at hvem som helst kan komme, sier Linda Krogsrud.
Styrer Raymond W. Tiochta skriver i en epost til barnehage.no at mye handler om å la barna slippe til:
«Dette er også en klar oppfordring til dagens små barns foreldre; la barna slippe til på kjøkkenet, for maten smaker kanskje enda bedre om man har vært med å lage den selv.»
PS! Ingen gjester får spise gratis på en gourmetrestaurant, heller ikke i Huser gårdsbarnehage. Overskuddet går ikke til kokkene og servitørene selv. I stedet er de blitt enige om å gi pengene til et veldedig formål, nemlig Barnas stasjon i Fredrikstad.
Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.