Carl Oscar Alsos (t.v.) og de andre i skogbranntroppen ble blant annet drillet i hvordan å montere sammen brannslanger av vaktsjef Gjermund Nymoen og flere av hans kolleger.Tor Christian Ødegaard/Drammens Tidende
Nå skal barnehagestyreren slukke skogbranner på Østlandet
Carl Oscar Alsos er assisterende styrer i Lilleborgen barnehage - og en del av den nyetablerte skogbranntroppen til Drammensregionens brannvesen. – Vi er faktisk to som jobber i barnehage som er med i troppen, sier han.
Onsdag denne uka var han en av de sylferske skogbrannbekjemperne som ble kurset i grunnleggende teori og praksis rundt brannbekjempelse på Drammen brannstasjon.
– Jeg synes dette er en god idé. Vi blir jo utmattet både fysisk og psykisk. Når du holder på å slukke brann i 18 timer i strekk så er jo det en stor påkjenning for hvem som helst, sier vaktsjef Gjermund Nymoen i Drammensregionens brannvesen til Drammens Tidende, som først omtalte saken.
Ekstremtørken og den store skogbrannfaren har ført til at brannvesen i hele Sør-Norge har jobbet på spreng de siste ukene. Det har ført til både stor belastning og manko på personell flere steder. Enkelte steder har brannkonstabler på frivakt blitt kalt til innsats, og også frivillige har vært bidratt til slukningsarbeid. I Drammensregionen har brannvesenet rykket ut til omtrent 25 skogbranner kun i løpet av de siste to ukene, ifølge Drammens Tidende.
I går kunne Tv2 melde om skogbranner i tre fylker: Den største mellom Birkeland og Grimstad i Aust-Agder, to branner i Aremark i Østfold, og branner ved Aurskog og Kløftetjern i Follo i Akershus.
– Jeg har skogen som nærmeste nabo, og trives i skog og mark. Skogbrannfare og brannsikkerhet er noe vi har fokus på også i barnehagen. Vi er stort sett utendørs det meste av tiden, og vi har lært barna når de kan tenne bål og når det ikke er lov. For å kunne bruke naturen, må man også kunne ta vare på den, sier Carl Oscar Alsos.
Han er assisterende styrer i Lilleborgen barnehage, som har tilhold på Borgen i Asker. Barnehagen ligger like ved Vardåsen skisenter, og like ved skogen. Hjemme bor han ved Finnemarka.
– Akkurat nå er det vanvittig tørt i marka. Skulle det begynne å brenne, går både huset mitt og hele nabolaget. Det er litt av motivasjonen min for å melde meg til dette. Man vil gjerne være med og bidra, sier han.
Stor interesse for å bidra
Den assisterende barnehagestyreren er ikke den eneste som har meldt seg til tjeneste. Annonsen der Drammensregionens brannvesen lyste ut 20 midlertidige stillinger ble publisert forrige fredag.
Søndag hadde det kommet inn 177 søknader.
Annonse
– Da satte de stopp for utlysningen. Det er nok veldig mange som tenker at her må vi hjelpe til. Når uhellet først er ute, så stiller man opp. Brannvesenet har ikke ansatte nok til å ha folk på jobb flere døgn i strekk. Når det brenner kraftig, kan det ta mange dager å slokke, særlig når det er så varmt som nå og vinden øker på. De må gjerne belage seg på arbeidsdager mellom 12 og 17 timer, sier Alsos, som er en av de i alt 20 som ble plukket ut til troppen.
Han forteller at han både lærer barna i barnehagen og de andre ansatte hva man må ta hensyn til når man først tenner bål.
– Det er greit å være bevisst på at man ikke fyrer opp nede i en grop, men oppå en stein. Begynner det først å brenne dypt nede i røtter i skogen, kan det spre seg fort og brenne lenge.
Totalforbud mot all bruk av ild
I perioden 15. april til 15. september er det ikke tillatt å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av, skog og all annen utmark i Norge. Samtidig åpner loven for at man kan bruke hodet og likevel tenne bål – om det ikke åpenbart kan medføre brannfare, som etter mye nedbør, og på snø. Man kan også grille på stranden, i god avstand fra skog og vegetasjon, ifølge Norsk Friluftsliv.
Flere steder i Sør-Norge har det vært totalforbud mot bruk av ild siden begynnelsen av juli. Brannvesenet i Asker og Bærum oppsummerer det slik:
Følgende gjelder under et totalforbud:
Det er ikke lov å tenne opp små kaffebål, engangsgriller, kulegriller, bålpanner, gassgriller, stormkjøkken og andre kokeapparater med brennstoff i, eller i nærheten av skog.
Det er ikke lov å tenne bål eller grille i strandsonen eller på øyene.
Det er ikke lov å tenne opp bål eller grille på godkjente og tilrettelagte bål- og grillplasser.
Det er ikke lov å brenne hageavfall, selv på egen tomt. Dette kan leveres inn på avfallsmottak.
ABBV anmoder i tillegg om at arbeid med kantslått stanses, at det innføres begrensninger på skogsdrift og at det gjøres nødvendige tiltak på skytebanene. Eget varsel er sendt til dem dette berører. ABBV oppfordrer også til å ikke bruke motorsag eller annet verktøy som kan skape gnister utendørs.
Tommelfingerregelen er: Det er bare lov å grille i egen hage, men du må alltid være klar over at du er ansvarlig uansett hvor og når du tenner ild.
– Likevel er det fremdeles folk som setter seg ned og griller, både med primus og engangsgrill. Det er ganske utrolig, sier den ferske skogbrannkonstabelen.
Lærte det grunnleggende
Sammen med de andre i den ferske skogbranntroppen lærte han seg det grunnleggende innen bruk av utstyr og hvordan man slukker brann.
– Man blir jo ikke utdannet brannkonstabel, men lærer det som er helt basic. Det er også greit å kunne fagspråket når man skal jobbe sammen med brannvesenet. Men som vi sier i barnehagen, dette ble learning by doing, sier Alsos.
Han forteller at det særlig det siste året har vært satset mye på friluftsliv i Lilleborgen barnehage. Barnehagen har tre avdelinger, og rundt ti ansatte.
– Vi følger husmannspedagogikken, men liker samtidig å kalle oss en naturbarnehage. Som assisterende styrer har jeg det siste året satset på å lære så mye som mulig om friluftsliv.
Nyttig kunnskap
Ferdighetene han lærer som skogbrannkonstabel håper han å kunne ta med seg tilbake til barnehagebarna.
– Jeg ser bare positive ting med dette. Jeg har også informert arbeidsgiver, og da fikk jeg tommel opp. Men det er klart, blir jeg kalt ut til brann i arbeidstiden må det tilpasses barnehagen. Utgangspunktet er at da drar jeg i skogen, sier han, og forteller at det også er ytterligere en av de ferske i troppen som jobber i barnehage.
– Betyr det at barnehageansatte er spesielt samfunnsengasjerte?
– Nei, det har jeg ikke grunnlag for å si. Det var jo veldig mange som søkte på jobb, og vi var blant de heldige som fikk være med, sier Alsos.
– Du vurderer ikke å bytte karriere, og bli brannkonstabel på heltid?
– Nei, jeg har nok heller ambisjon om å bli leder i barnehagesektoren. Men; hadde man fått tilbud om jobb i brannvesenet, tror jeg nok ganske sikkert det ville vært bruk for kompetansen til en barnehagelærer. Det hender jo at også barn får traumer og skader i forbindelse med brann.