Istockphoto
Derfor bør du tøyse med barna
Foreldre som spøker og leker late som-leker med barna sine lærer dem viktige ferdigheter, viser forskning.
Ved å sende ut spesielle signaler kan foreldre hjelpe barn helt ned til 16 måneders alder med å skjønne forskjellen på spøk, late som-lek og fakta. Dette kommer frem i en ny studie fra Universitet i Sheffield.
Studien viser også at det å forstå forskjellen mellom spøk og late som-lek øker barns mulighet til å lære, knytte relasjoner og tenke på abstrakte måter.
Satte lekekylling på hodet
Forskerne gjennomførte to ulike studier. I den ene skulle foreldre med barn i alderen 16 -20 måneder spøke og late som med barna sine ved å utføre ulike aktiviteter. Foreldrene satte for eksempel ulike matvarer på hodet og spøkte med at de var hatter. De latet også som om de vasket hendene uten vann og såpe.
I den andre studien skulle foreldre med barn mellom 20 og 24 måneder tøyse med barna sine verbalt. De spøkte blant annet med at en lekekylling var en lue og latet som om et lekehus var en hest.
I begge forsøkene viste foreldrene mindre overbevisning overfor barna når de spøkte enn når de lekte late som-leker. Barna responderte på samme måte.
– Studien viser hvor viktig lek er for barns utvikling. Foreldre som spøker og later som med barna sine, tilbyr signaler for å skille mellom fleip og forestillinger som småbarn drar nytte av, sier psykologiforsker Elena Hoicka i en pressemelding.
Hvis en forelder for eksempel sa: «Dette er ikke egentlig en lue!» om lekekyllingen, forsto barnet at det var en spøk og lot være å sette kyllingen på hodet. Men når foreldrene latet som om et lekehus var en hest, og lagde galopplignende bevegelser med det, ble barna oppfordret til å gjøre det samme og til å forstå at de kun latet som om huset var en hest.
Viktig for barnets utvikling
– Å vite hvordan man skal spøke er bra for evnen til å opprettholde relasjoner, tenke utenfor boksen og nyte livet. Å forestille seg ting hjelper barn til å øve på nye ferdigheter og lære ny informasjon, sier Hoicka i pressemeldingen.
– Hvis foreldre føler seg litt dumme når de setter en lekekylling på hodet, kan de i det minste trøste seg med at de hjelper barnet med å utvikle livsviktige ferdigheter, legger hun til.