Antall nettbrett øker, uten at det følger kompetanse med.

Spill fikk barn til å droppe fordommene

Barn som spilte en type brettspill i et forsøk, valgte i mindre grad typiske kjønnsroller etterpå.

Publisert Sist oppdatert

Spill kan få oss til å reagere annerledes på alt fra rasisme til kjønnsroller – uten at vi merker det selv. I alle fall på kort sikt, tyder forskning på.

Les hele saken på forskning.no.

Ingen liker å føle seg manipulert. Om moralen i spillet blir overtydelig, kan vi føle at holdningene blir tvunget på oss. Da blir vi trassige og vil ikke ta budskapet til oss, selv om vi i utgangspunktet er enige i det.

Derfor prøver psykologene å utvikle spill som lurer forsvarsmekanismene våre. Spillet bør være både underholdende og overbevisende uten at moralen bak er åpenbar, konkluderer amerikanske forskere.

Ble mer fordomsfri

Folk har en naturlig motstand mot aktiviteter som de opplever prøver å endre måten de tenker og føler på. Det bør spilldesignerne være klar over, sier Geoff Kaufman i en pressemelding. Han har vært med på å gjøre studien.

Og denne typen spill virker, ifølge eksperimentene deres. Etter å ha spilt en runde, svarte både barn og voksne mer fordomsfritt på spørsmål. Forskerne laget to brettspill, ett for barn og ett for voksne, som skulle være morsomme å spille.

Barnespillet handlet om situasjoner som uttrykte fordommer mot kvinner, men det handlet også om situasjoner som ikke hadde noe med dette temaet å gjøre i det hele tatt.

Valgte annerledes

En slik blanding gjør målet med spillet mindre tydelig, mener forskerne. Humor gjør dessuten spillerne mer avslappede og mottakelige for alvorlige temaer. Etterpå svarte barna mer fordomsfritt på spørsmål om kjønn enn barna som ikke hadde spilt spillet.

I et av eksperimentene skulle de 309 barna sette kjønn på personer i ulike yrker. De som hadde spilt det holdningsskapende spillet, valgte en kvinne som naturvitenskapelig forsker i 58 prosent av tilfellene. De som ikke hadde spilt spill først, sa at forskeren var kvinne bare 33 prosent av gangene.

Litt interessant kan det se ut til at også spill som ikke er laget for å være holdningsskapende, kan påvirke holdninger de også. Barna som spilte et nøytralt spill, svarte i 40 prosent av tilfellene at forskeren var en kvinne. Altså litt flere enn i gruppa som ikke hadde spilt spill.

Forskerne undersøkte også hvordan barna reagerte på ulike tenkte scenarioer, som at de så en t-skjorte for jenter der det sto «Matte er vanskelig». Sterkest negative reaksjoner kom fra dem som hadde spilt det holdningsskapende spillet på forhånd. De amerikanske forskerne har selv utviklet spillene som de nå selger til folk flest.

Motstanden vår mot å bli belært kan hindre holdningsendringer. Hvis vi får vite målet med spillet, påvirker det oss mindre, ifølge forskerne.

Powered by Labrador CMS