Rosarussen ved Lille Gull barnehage i Fevik er i gang med feiringen. Den har de gledet seg til lenge.Lille Gull barnehage
Unna vei – her kommer årets rosaruss!
Hver dag fram til 17. mai får de eldste barna i Lille Gull barnehage nye knuter i de rosa russeluene. Sjekk hva ungene skal i gjennom de neste to ukene!
For dem som ikke har fått det med seg: Russetiden er her. Noen starter natt til 1. mai. Andre er allerede i gang.
Meningen er å ha mest mulig gøy i tiden fram til 17. mai. Og luene er ikke bare røde og blå.
På Fevik i Aust-Agder har mange barnehager tradisjon for rosa russefeiring for det eldste årskullet – de som snart skal begynne på skolen.
– Her i Lille Gull har vi hatt det i nesten ti år. Så barna vet godt om hva som skjer og har lenge gått og spurt om når de får russedraktene sier pedagogisk leder Ingvild Bøe til barnehage.no.
Russedåp, knuteregler og russekort
Russedåpen fant sted onsdag. Da satt førskolebarna først sammen med de voksne og fant ut hvilke russenavn de skulle ha. Deretter fikk de utdelt dåpsattest med russenavn på, samt russeluer, russebukser og russe-t-sjorter. Underveis i dåpsseremonien fikk ungene litt vann over hodet.
Torsdag og fredag fikk de modige barna de to første knutene i lua.
– Torsdag skulle de styrte to glass med vann. Fredag har de spist en bit med sitron, sier Ingvild Bøe.
Helt fram til 17. mai skal de samle knuter.
– Noen er kanskje litt skeptiske, men blir dratt med når andre gir uttrykk for at de har veldig lyst til å prøve dagens knute. Men det er kanskje med litt skrekkblandet fryd, sier Bøe.
Annonse
Og mens de eldste får prøve stadig nye knutekrav, får de yngre barna lov til å være med gjennom å se på.
I starten av mai har rosarussen i Lille Gull barnahage enda mer å glede seg over: Da får de nemlig russekortene sine.
På tur med andre rosaruss
Russetradisjonen er blitt veldig populær på Fevik. I tillegg til at barna hver dag fram til 17. mai skal sikre seg nye knuter i russeluene, drar flere barnehager ut sammen på to felles russeturer.
Fellesturene er positive på flere måter. I tillegg til at det er gøy og gir ungene glede der og da, vil det gi barn fra flere barnehager noe felles å prate om når de snart kan havne i samme klasse på skolen.
– Neste torsdag skal vi på fellestur til Storesand, en fin sandstrand der vi griller og har forskjellige aktiviteter. Neste tur går til Grimstad by. Der skal barna blant annet krabbe over et gangfelt.
– Oi…! Forhåpentligvis i trygge rammer?
– Ja. Alt vi skal gjøre skal være helt trygt, sier Ingvild Bøe.
Den kommende russefeiringen har vært et samtaletema som har kommet opp hyppig i løpet av vinteren. Barna har vært veldig opptatt av at de snart skulle bli rosaruss. De har pratet mye om det. Og de har gledet seg veldig.
– Vi merker også at de andre barna er litt misunnelige på de eldste som får være med på dette. Men de vet at deres tur kommer. Og så er det veldig stas for de andre barna når de eldste tar russeknutene, sier Ingvild Bøe.
Positive foredre
At barna er begeistret for russetiden, er muligens ingen stor overraskelse. Men ifølge Bøe er det også bare positive tilbakemelding å få fra foreldrene.
Alt av klær og utstyr som blir kjøpt inn til russefeiringen i den private barnehagen er en gave fra barnehagen til barna, så feiringen går ikke ut over familiebudsjettet.
– Som regel vil man oppleve at noen foreldre vil være skeptiske til nye ting. Men ikke dette. Det er så innarbeidet at vi har russefeiring her, og så koster det ikke foreldrene noe, sier ped-lederen som selv er relativt fersk i Lille Gull barnehage.
– Jeg kommer fra Stavanger, og der har de ikke tradisjon for dette. Men dette er noe jeg kan anbefale andre å prøve også, sier Bøe.
Knuteregler, Lille Gull barnehage:
Hjelpe ett av de mindre barna med påkledning i garderoben.