Dersom barna kles godt, så er det ingen friske barn som har vondt av å være ute i sprengkulda — men de bør være ute i kortere perioder og at de må holde seg i bevegelse, som i den samiske barnehagen Badjemánáid beaiveruoktu i Karasjok.

- Ingen har vondt av å være ute i kulda

I Karasjok er det ikke skikkelig kaldt før gradestokken kryper ned til minus 35 grader.

Publisert Sist oppdatert

Når gradestokken kryper ned på ti blå, blir det fort farlig kaldt for de minste barna. Det finnes dog ingen regel på når det er for kaldt for barna å være ute, men det er en slags felles oppfatning at barn under tre år bør holdes inne når det er kaldere enn ti minus.

– Det viktigste er å bruke sunn fornuft. Når det blir for kaldt ute, vil det være vanskelig å kontroll på at alle barna holder seg varme nok. Derfor er det en slags praktisk tilpasning når man sier at man holder barna inne når det er kaldere enn ti minusgrader ute. Særlig er dette et fornuftig råd for de minste barna, er rådet fra lege Tomas Nordheim Alme.

Han påpeker likevel at dersom barna kles godt, så er det ingen friske barn som har vondt av å være ute også når det er kaldere enn dette — men at de bør være ute i kortere perioder og at de må holde seg i bevegelse.

Kuldesjokk

Det er et råd den samiske barnehagen Badjemánáid beaiveruoktu i Karasjok følger stort sett hver dag gjennom vinteren — og vel så det.

Den laveste temperaturen målt i Norge noensinne er -51,4 grader, og den er målt i nettopp Karasjok. Det skjedde riktignok i 1886, men kulderekorden var nær ved å falle 28. januar 1999. Da stoppet kvikksølvet på -51,2. I løpet av desember, januar og februar er det normalt 29 dager hvor døgnmiddeltemperaturen ligger under 20 minusgrader, og 54 dager hvor den ligger under ti stivfrosne.

– Har dere en grense for når det er for kaldt for barna å være ute?

– Hva mener du? humrer daglig leder Elin-Laila Labba.

– Vi kler oss godt og er ute to ganger om dagen. Da er vi ute i 30-40 minutter. Men hvis det blir skikkelig kaldt går vi kanskje ut bare én gang.

– Hva er skikkelig kaldt?

– Minus trettifem.

De ser det litt mer an med de minste barna, og de er ikke ute mer enn ti minutter på de kaldeste dagene.

Trives ute

– Våre barn trives ute og reagerer ikke på kulden. Det er viktig å være ute, og de er gode og varme når de kommer inn. Men vi sjekker temperaturen jevnlig i nakken og på fingrene, forteller Labba.

– Hvordan kler dere dem?

– Vi bruker ull, ull og vinterdress. På føttene har de sko sydd av reinskinn og så har de varme luer sydd av reinskinn og revepels, sier Labba og gir samme rådet hun gir barnehagens foreldre:

– Vi bruker sjelden kuldekrem. Den synes vi har flere ulemper enn fordeler. Vi anbefaler heller foreldrene å ikke vaske barna i ansiktet på morgenen. Da beholder de fettlaget i huden og fryser ikke så lett.

Holder seg inne

Røros er heller ikke — som Karasjok — forbundet med milde vintre. Det er ikke uvanlig at gradestokken stikker seg godt ned på trettitallet midtvinters. Men da er barna i Stenbråttet barnehage inne.

– Vi har heller ikke noen absolutte regler. Vi vurderer effektive kuldegrader før vi eventuelt går ut, og ser også an hvordan luften er. Er den tørr merkes ikke kulden så godt, sier daglig leder Ann Kristin Nymoen.

Også der er det ull, ull og vinterdress som gjelder. Men:

– Vi setter ikke helsen på spill. Men vi forsøker å komme oss ut en tur i løpet av dagen.

NB! Husk at vind senker temperaturen ytterligere, så bruk sunn fornuft når du har tenkt deg utendørs med små barn på kalde dager.

PS! Barn med astma kan oppleve en forverring av plagene når det er veldig kaldt. Særlig gjelder dette på steder hvor det allerede er mye forurensning i luften. Forkjølelse forverrer også plagene.

!!! Vostok — en russisk forskningsstasjon i østre Antarktis — er det kaldeste stedet på jorden hvor det er gjort kontinuerlige temperaturmålinger. 21. juli 1983 ble det målt en temperatur på -89,2 grader, og det er den laveste temperaturen som noen gang er registrert på jorden.

Powered by Labrador CMS