Tonje Berseth Nilsen (til venstre), Tanya Farstad Valdø og Line Solheim har lenge delt engasjementet for gjenbruk av klær.

– Vi vil at det skal være enkelt å ta bærekraftige valg

Barnehagemødrene Tanya, Tonje og Line har utviklet et verktøy som skal gjøre det lettere for barnefamilier å gi bort, selge og kjøpe brukte klær og utstyr innad i egen barnehage.

Publisert Sist oppdatert

– Som småbarnsforeldre har vi førstehåndserfaring med den store mengden tøy og utstyr barn vokser ut av hver sesong. Å kjøpe nytt er både dyrt og lite bærekraftig, sier Tanya Farstad Valdø.

Til tross for tjenester som Finn.no, Fretex og gjenbruksgrupper på Facebook er over 80 prosent av klærne nordmenn kjøper helt nye, ifølge en undersøkelse gjennomført av Kantar TNS for SIFO.

Farstad Valdø, Tonje Berseth Nilsen og Line Solheim ønsker at gjenbruksprosenten skal opp. De har derfor utviklet appen «La Vandre», en plattform som skal gjøre det lettere for barnefamilier å selge, gi bort eller kjøpe brukte klær og utstyr i sin egen barnehage, skole eller idrettslag.

De tre er bosatt i Bærum, og har lenge delt engasjementet for gjenbruk av klær:

– Både Line, Tonje og jeg har sittet flere år i styret til en stiftelse som driver en barnehage på Snarøya. Gjennom dette har vi arrangert bruktsalg to ganger i året. Det har etter hvert blitt ganske stort. Under pandemien hadde vi ikke mulighet til å gjennomføre slike arrangementer. Vi begynte derfor å gruble på hvordan vi kunne gjøre bruktsalget digitalt og lettvint.

– Dette er en løsning vi har savnet selv, sier Farstad Valdø.

Saken ble først omtalt i Røyen og Hurum Avis.

– Må få opp gjenbrukstakten

Klesindustrien er blant de mest forurensende industriene i verden og står for cirka åtte prosent av verdens klimagassutslipp, påpeker hun.

Ifølge FN bruker moteindustrien 93 milliarder kubikkmeter vann årlig. Et forbruk av vann som kan dekke behovet til fem millioner mennesker.

– Vi er nødt til å få satt gjenbruk mer i system. Og siden barnehagen er et sentralt møtepunkt i våre barns liv, er de i en unik posisjon for å skape gode bærekraftige vaner for våre små, sier Farstad Valdø.

– Barnehager har ofte bærekraft høyt oppe på agendaen. Mange har fokus på energisparing og søppelsortering. Noen har også byttekvelder, som er et veldig fint initiativ, men det krever en del tid og organisering. Behovet for klær og utstyr er ganske konstant i barneårene. Ved å få digitalisert dette, er tanken at man kan få opp gjenbrukstakten uten at det innebærer for mye styr og logistikk, legger hun til.

– I gang ved nytt barnehageår

Farstad Valdø forteller at den enkelte barnehage, skole eller idrettslag kan abonnere på appen de har laget.

– For en barnehage med 50 barn vil det koste om lag 180 kroner i måneden. Foreldrene kan laste ned appen kostnadsfritt og få en kode som gjelder for deres barnehage. Da får de mulighet til å legge ut brukte klær, utstyr og leker, og de kan chatte med andre foreldre i barnehagen om å bytte eller selge. Klær og utstyr som skal skifte eier tas med når barnet leveres i barnehagen.

De tre kollegene har vært i kontakt med flere barnehager og idrettslag, deriblant i hjemkommunen Bærum.

– Responsen så langt har vært overveldende. Interessen fra de private barnehagene er stor, og vi er også i dialog med flere kommuner vedrørende de kommunale barnehagene. Appen er snart ferdig utviklet, og vi setter i gang fra barnehagestart i høst, forteller Farstad Valdø.

Powered by Labrador CMS