Barnehagelærer Dordi Svanlund Haugvik vil heller at barnehager og skoler skal få kunne gå ut og høste, enn at gjenværende poteter og gulrøtter blir liggende igjen på åkrene etter at bøndene er ferdig med å høste inn. Foto: Venstøp barnehage

Dordi fikk ideen da hun så all maten som ligger og råtner ute på åkrene

- Det ble litt større enn jeg hadde tenkt. Men det har bare vært positive tilbakemeldinger, sier Dordi Svanlund Haugvik. Hun ønsker seg et system der barnehager og skoler kan gå ut og plukke poteter og gulrot på åkrene etter at bøndene er ferdige med innhøstingen.

Publisert

«Jeg blir lei meg og litt opprørt når jeg ser så mye mat som bare skal ligge og råtne på åkeren».

Slik starter barnehagelærerens hjertesukk som hun la ut på Facebook sist torsdag - og som lørdag ble omtalt av Telemarksavisa.

Dordi Svanlund Haugvik jobber i Venstøp barnehage i Skien. Og hun har lenge ergret seg over det som foregår på åkrer både i Skien og i store deler av landet for øvrig på denne tiden av året.

Når gårdbrukerne er ferdige med innhøstingen sin, ligger det betydelige mengder med fullt spiselige råvarer igjen oppå jorda. Og der blir de liggende helt til de ikke lenger er spiselige.

- Barnehagen vår ligger i landlige omgivelser, og vi kjører forbi jordene hver høst. Så det ligger framme i panna på oss når vi snakker med barna om bærekraft og hvor maten kommer fra, sier Dordi Svanlund Haugvik til barnehage.no.

Hva med å varsle?

I forrige uke tok hun bilde av en ferdighøstet potetåker der det fortsatt lå en god del potet da hun var på tur med en gruppe barn fra barnehagen.  Deretter la hun ut hjertesukket – etterfulgt av en fiks ferdig idé:

«Kan det ikke være et system i Skien (og andre steder) hvor bønder kan varsle om at de er ferdig med innhøsting og at skoler og barnehager kan gå og plukke rester til å lage sunn, god og ikke minst kortreist mat? Det ville være et stort steg mot å lære barna om bærekraftig utvikling!»

Rent praktisk ser hun for seg en nettside administrert av kommunen, der bønder kan legge ut informasjon om områder som er ledige for gratis selvplukk. Så kan barnehager og skoler følge med på informasjonen etter hvert som den legges ut.

- Det må være et system som ikke krever mye oppfølging. Ellers blir det ikke noe av dette, sier Dordi Svanlund Haugvik.

God mat og god læring

Hun mener det både kan være mye god mat og mye god læring i dette.

- For en barnehage eller skole vil det være veldig fint å kunne følge prosessen med produksjon av mat fra såing og setting om våren, til at det gror om sommeren og at maten blir tatt opp av jorda på høsten. Da hadde det vært ekstra bra om barna hadde kunne få kjenne og ta på det ved å være med i prosessen fysisk, ikke bare ved å se på bilder, sier Dordi Svanlund Haugvik.

I Venstøp barnehager er de heldige og har to grønnsaksplasser der de eldste barna kan følge med på utviklingen gjennom vekstsesongen.

- Men det er også trist at det ligger så mye mat på åkeren som ikke blir spist. Man kan noen ganger være fristet til å «gå på slang», men det er jo ikke riktig å gjøre det heller, sier Dordi Svanlund Haugvik.

Sp-politiker vil ta saken videre

Ifølge Telemarksavisa tente bonde og Senterparti-politiker Trond Ballestad tent på idéen da han hørte om den. Han sier til TA at dette høres ut som en glimrende idé.

– Sånne innspill er det viktig å lytte til. All ære til dem som tar initiativ. Det er sånne ting som er med på å skape gode holdninger og er et godt tiltak til miljø- og klimadebatten, sier Ballestad til avisa.

Nå vil han benytte sin posisjon for å ta dette videre blant andre lokalpolitikere.

– Jeg vil spille dette videre til de politiske utvalgene som jeg har, og kommer til å ta opp dette som et lite konkret prosjekt. Det vil jeg jobbe for, sier Trond Ballestad til Telemarksavisa.

Powered by Labrador CMS