– Vi bor i en liten bygd, og det har vært viktig for oss å bruke nærmiljøet og de ressursene vi har her, sier styrer Isabelle Giraldo i Feios barnehage.Foto: Feios barnehage
Vant klimapris: «Ønsker at barn og elever skal erfare hvordan egen innsats betyr noe»
Feios skule og barnehage er én av tre vinnere av Utdanningsforbundets klimapris 2021. – Det er veldig kjekt at arbeidet vårt blir lagt merke til, sier styrer Isabelle Giraldo i Feios barnehage.
Tidligere denne uken ble vinnerne av Utdanningsforbundets klimapris offentliggjort under forbundets årlige klimaseminar.
– I år deler vi ut tre priser, en til en barneskole, en til en barnehage og skole og en til en videregående skole. Disse tre var i en særklasse blant mange gode søkere, sa Utdanningsforbundets nestleder Hege Valås under utdelingen, ifølge forbundets nettsider.
De tre vinnerne er: Feios skule og barnehage i Vik, Risør videregående skole og Stiklestad skole.
– Kvaliteten på søknadene vi får inn sier mye om hvordan klima og bærekraft bare blir viktigere og viktigere for hvert år i norske barnehager og skoler, sa Valås som også berømmet arbeidet til søkerne som ikke vant pris i år.
Om prisen:
Klimaprisen ble for første gang delt ut i 2012. Prisen offentliggjøres under Utdanningsforbundets årlige klimaseminar.
Barnehager, skoler og lærerutdanningsinstitusjoner kan søke om å få prisen, og det deles ut inntil tre priser.
Klimaprisen er på 50.000 kroner for hver av vinnerne samt et diplom.
I år har juryen bestått av juryleder Steffen Handal (leder, Utdanningsforbundet), Audun Randen Johnson (rådgiver, Naturvernforbundet) og Astrid Sinnes (professor, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås).
I en video laget av Utdanningsforbundet forteller styrer i Feios barnehage, Isabelle Giraldo, at de har fokus på å skape gode felles opplevelser i naturen.
– Det er veldig kjekt at det vi jobber med blir lagt merke til. Dette gir oss en ekstra driv til å fortsette arbeidet og kjøre på enda mer, sier Giraldo til barnehage.no.
Feios barnehage har plass til 18 barn og er samlokalisert med Feios skule som har elever fra 1. til 10. trinn.
– Vi bor i en liten bygd, og det har alltid vært viktig for oss å bruke nærmiljøet og de ressursene vi har her. Vi dyrker egne grønnsaker. Vi har epletrær på uteområdet vårt. I tillegg har vi gode naboer som tilbyr oss å plukke frukt og bær. Vi ønsker å vise barna at vi kan bruke det vi har i nærheten av barnehagen, forteller styreren.
– Fjorden er rett utenfor vinduet vårt, så det å kunne ta vare på havet og å plukke søppel er også noe vi har mye fokus på, legger hun til.
Annonse
Giraldo forteller at de samarbeider en del med skolen.
– Vi får ta del i de store tingene som skjer her på oppvekstsenteret. Skolen har for eksempel et prosjekt kalt «Livet langs fjorden» der elevene lærer om å utnytte ressursene som er i og rundt fjorden på en bærekraftig måte. Da får vi lov til å komme ned og se på fangsten deres. Det er mye læring i det, sier styreren.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Byttedager og strandrydding
Juryen mener Feios skule og barnehage er en inspirasjon for andre. I sin begrunnelse skriver de følgende:
«Feios skule og barnehage har en klar miljøprofil, og ønsker at barn og elever skal erfare hvordan deres innsats betyr noe. Feios har integrert arbeidet med klima og bærekraft til å bli en del av barnehagens og skolens pedagogiske arbeid, og det er en tydelig sammenheng i dette arbeidet fra barnehage til ungdomstrinn. Feios bruker nærmiljøet som læringsarena, samarbeider bredt med lokalsamfunn og lokale aktører og lar barn og elever få praktisk erfaring med bærekraftige handlinger.
Mye av det som gjøres i Feios skule og barnehage knytter seg til opplæring i klima- og miljøvennlige hverdagshandlinger. Eksempelvis arrangeres det i barnehagen byttedager med leker og klær for familiene, barna og elever tar aktiv del i resirkuleringsarbeid og både barnehagen og 1.-4.trinn tar del i grønnsaksdyrking.
Ved Feios lærer barn og elever å ta vare på nærmiljøet og bruker naturen som en arena til læring. Søppelplukking og rydding av strender gjøres årlig, og dette skjer i samarbeid med Nærøyfjorden verdsarvpark. I tilknytning til dette har 5.-7 trinn over flere år hatt et forskningsprosjekt der de systematiserer søppelet, og fører tabeller over utviklingen ved en bestemt strand.
Årlig arrangeres «Livet langs fjorden» som et læringsprosjekt. Ett av målene er at elevene skal lære å utnytte ressursene som er i og rundt fjorden på en bærekraftig måte. Både sjømat, frukt- og bærdyrking inngår i dette. Et eksempel på dette er «Eplepressarane», en elevbedrift i regi av 8.-10. trinn som bruker epler som ellers ikke blir benyttet. Denne elevbedriften er også et av flere tiltak for å redusere matsvinn. Elevrådet har tatt initiativ til å endre melkeordningen for å redusere emballasjebruken og svinn. Feios er nå i ferd med å få i gang et samarbeid med lokalbutikken, der elevene bruker matvarer utgått på dato. Det er også etablert et samarbeid med Feios ungdomslag der det skal bygges skur for avfallshåndtering og sykkelparkering. Det skal også lages et grøntområde som er vennlig for bier og humler.»
På Utdanningsforbundets nettsider kan du også lese juryens begrunnelser for å gi klimaprisen til Risør videregående skole og Stiklestad skole.