– Vi ønsker å lære barna om solidaritet og viktigheten av å se hverandre, sier Kristina Laksy i Gnist Skogstunet.
Foto: Gnist / Privat
– Vi vil at barna skal få oppleve at deres bidrag kan gjøre en forskjell
Dette året har Gnist Skogstunet innledet et samarbeid med den frivillige organisasjonen KIL Fond Bergen Omegn, som i flere år har hjulpet barnefamilier og andre som trenger det.
Kristina Laksy er fagressurs i barnehagen som ligger i Askøy kommune, og kan fortelle at responsen har vært overveldende etter at de tidligere i år inviterte foreldre og barn til å levere inn klær som ikke lenger blir brukt.
– Vi har samlet inn mye klær til både barn og voksne, primært vinterklær, som familiene ønsker å gi videre til noen som trenger det. Dette fikk vi æren av å overlevere til leder Monika Schelander og resten av den fantastiske gjengen i KIL-fondet som gjør en formidabel jobb, sier hun.
Stort behov
Det er cirka seks år siden Monika Schelander og en liten gjeng startet en innsamling av brukt idrettsutstyr for å dele ut til dem som ikke hadde økonomi til å kjøpe selv.
Etterspørselen var stor, og i 2018 ble en egen organisasjon stiftet. I dag hjelper KIL Fond Bergen Omegn med levering av mat, klær, sko, samt støtte til bursdagsfeiringer og konfirmasjoner.
Sterkt engasjement
Laksy i Gnist Skogstunet forteller at barnehagens samarbeid med KIL-fondet har vekket et sterkt engasjement, både blant barna, de ansatte og foreldrene.
– Det er tydelig at dette er noe mange brenner for, og det er fint å se den omtanken som vises, sier hun.
De ansatte i barnehagen bruker også tid på å snakke med barna om hvordan man kan gjøre en forskjell for andre, opplyser Laksy:
– Vi ønsker å lære barna om solidaritet og viktigheten av å se hverandre. Vi vil at barna skal få oppleve at deres bidrag kan gjøre en forskjell. Det har vært noe av tanken bak samarbeidet vårt med KIL-fondet.
– Gode samtaler
Som en del av samarbeidet har også Monika Schelander besøkt barnehagen for å snakke med de eldste barna.
– Da har vi blant annet pratet om det å dele av sine goder og om at man kan gi ting man ikke bruker lenger videre, slik at andre kan ha glede av det – enten det er leker, bøker eller klær, forteller Kristina Laksy.
– Dette er ganske lett å forstå for en fem-seksåring, og kanskje ikke så lett å forstå for en ettåring. Men å dele er jo en viktig del av barnehagehverdagen, man deler leker og ting hele tiden. Vi jobber kontinuerlig med å skape en god delingskultur i barnehagen og snakker mye med de yngste barna om at hvis man har mye av noe, så kan man dele med andre. Vi snakker også mye om gleden ved å dele, sier hun.
Fokus på gjenbruk
De siste to årene har barnehagen hatt bærekraft som tema for årsprosjektene sine.
– Hovedprosjektet vårt dette barnehageåret har fått navnet Den grønne stien. Vi mener at dette prosjektet og samarbeidet med KIL-fondet passer som hånd i hanske, sier Laksy, og fortsetter:
– Under overskriften Bærekraftig utvikling i rammeplanen vektlegges det blant annet at barn skal få oppleve at deres bidrag er viktig. I tillegg er gjenbruk bra for miljøet.
– Vi ønsker at det skal gå en rød tråd gjennom alt vi gjør. Vi tar med oss bærekraft-temaet for eksempel inn i arbeidet vårt med FN-dagen og inn i denne solidaritetsaksjonen, sier Laksy.
Hun forteller at de kommer til å fortsette samarbeidet med KIL-fondet også i årene som kommer.