Kikhosteutbruddet i Bærum, har fått Folkehelsekontoret til å henvende seg til barnehagene.
Slår alarm om kikhoste
Slår kikhoste-alarm i Bærum og tar kontakt med barnehagene.
Flere får kikhoste i Bærum enn i resten av landet. Nå ber Folkehelsekontoret alle småbarnsforeldre ta påfyllvaksine.
I 2013 hadde Bærum 58 påviste tilfeller av kikhoste. I fjor økte antallet til 144. Og trenden fortsetter. I går, onsdag, fikk foreldre i samtlige barnehager i kommunen et skriv hvor de oppfordres til å ta en oppfriskningsvaksine.
– Vi har hatt oppslag om dette på helsestasjonene, men for å være sikre på å nå småbarnsfamiliene, har vi valgt å informere også barnehagene direkte i tillegg, sier smittevernoverlege Bjørg Dysthe i Bærum kommune til Budstikka.
LES OGSÅ: Her er de vanligste barnesykdommene.
Innførte ny vaksine
Kikhoste er en sykdom som potensielt kan være dødelig for de minste blant oss. De siste ti årene er midlertid ikke meldt om noen dødsfall relatert til kikhoste i Norge.
Kikhostevaksine inngår i en samlevaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Den er en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet, og gis ved 3, 5 og 12 måneder, i 2. klasse og i 10. klasse.
Den siste dosen – for 10. klasse – ble innført fra skoleåret 2013/2014, for å redusere forekomsten av kikhoste blant ungdom. Da så man at det var spesielt mange tilfeller av kikhoste blant barn og ungdom i alderen 10–19 år.
LES OGSÅ: Øyekatarr – kan barnet sendes i barnehagen?
Kortere varighet
– Vi ser at vaksinen ser ut til å ha kortere varighet enn tidligere antatt. Når man kommer opp i 15-16-årsalderen, trenger man påfyll, sier Dysthe.
I 1998 skiftet Norge til en ny kikhostevaksine, som skulle gi færre bivirkninger enn den gamle. Overlege Synne Sandbu ved Folkehelseinstituttet opplyste i januar til Budstikka at den nye vaksinen ser ut til å ha mindre effekt.
Ifølge Dysthe er det ikke noe nytt i at Folkehelseinstituttet anbefaler at alle voksne tar vaksinen mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio hvert 10. år.
Tilbudet fra folkehelsekontoret er drop-in-vaksinering hver mandag ettermiddag, og det gjelder fra førstkommende mandag.
LES OGSÅ: Derfor skal du holde syke barn hjemme.
KIKHOSTE
En akutt infeksjonssykdom som skyldes en liten stavformet bakterie, Bordetella pertussis.
Bakteriene lever på slimhinnene i luftveiene, hvor de fremkaller alminnelige forkjølelsessymptomer.
Fra døde bakterier frigjøres et giftstoff som irriterer slimhinnens nerver og etter hvert forårsaker de voldsomme hosteanfallene som er sykdommens karakteristiske symptom.
Kikhoste er meget smittsomt. Smitten overføres med de mikroskopiske dråpene som slynges ut fra pasientens nese og munn når han snakker, hoster og nyser.
Pasienten ansees som smittefarlig fra forkjølelsen begynner til seks uker etter det første egentlige hosteanfallet.
(Kilde: Store medisinske leksikon)