Dyrefigurer gjør det lettere for de yngste å forstå det sosiale samspillet
Når en historie ble fortalt med dyrefigurer, skjønte de yngste barna det sosiale samspillet like godt som de eldste.
Det viser en studie fra britiske forskere, der 107 barn i alderen fem til ti år ble testet i hvor gode de var til å lese den sosiale situasjonen i ulike fortellinger.
Studien The wind in the willows effect: Does age affect human versus animal faux pas recognition? viser at når historiene ble fortalt gjennom menneskefigurer, var det de eldste barna som best forsto hva som skjedde. Når de samme fortellingene ble fortalt med dyrefigurer, forsto de yngste barna like godt hva som ble formidlet.
Studien ble gjennomført ved University of Plymoth, og er blant annet omtalt i forskning.no.
Barna ble testet i Theory of mind skills; hvor godt de forstår sosiale settinger og endringer ut ifra menneskers stemmebruk, tonefall, bruk av ord og ansiktsuttrykk. Ferdigheter som formes allerede i barnehagen og er viktig å få på plass hvis man skal klare seg godt i det sosiale livet.
Forskerne mener resultatene deres viser at læring gjennom dyrefigurer, kan være bra for barns psykologiske utvikling.
– Funnene våre viser at både menneskelige og ikke-menneskelige rollefigurer er viktige for å hjelpe barn å forstå verden rundt dem, og at de spiller ulike roller i ulike stadier av utviklingen, sier Gray Atherton, en av forskerne bak studien, i en pressemelding sitert av forskning.no.
Han mener det kan være lurt at både barnehager og skoler, særlig i de første skoleårene, er klar over at dyrefigurer kan være lettere å forstå for de yngste barna. For barn som sliter med å utvikle denne typen sosiale kompetanse kan det gjøre en forskjell.
– Vi mener denne studien kan være særlig viktig for folk med autisme eller andre tilstander som kan påvirke læring, sier Liam Cross, en av de andre forskerne bak studien.