Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Vil kutte i kontantstøtten, og gi mer til de som tar lang foreldrepermisjon

– De som nå planlegger å få barn kan legge permisjonsløpet sitt med litt større fleksibilitet, sier statsministeren til TV2, som først omtalte saken.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringens planlagte kutt i kontantstøtten, har vært varslet en stund. Men da lovproposisjonen ble fremmet i statsråd fredag, fulgte det også med forslag om å endre folketrygdlovens bestemmelser om foreldrepermisjon.

Kort sagt skal de nybakte foreldrene som velger å ta permisjon med 80 prosent lønn, få forlenget foreldrepengeperioden med 11 dager – til 61 uker og én dag.

«Forslaget innebærer å fjerne forskjellen i foreldreutbetalingen mellom 80 og 100 prosent dekningsgrad. Foreldre vil med dette forslaget ikke lenger tape samlet utbetaling av foreldrepenger hvis de velger å være lenger hjemme med barnet», heter det i tilrådningen fra Barne- og familiedepartementet (Prop. 43 L).

Det foreslås også å forlenge tillegget som foreldre med tvillinger/flerlinger får i permisjonstiden.

1030 nye barnehageplasser

I dag kan man få kontantstøtte for barn mellom ett og to år. Endringene i kontantstøtteloven innebærer å avvikle støtten for barn mellom 19 og 23 måneder.

«Med denne endringen kan familier med barn mellom 13 og 19 måneder som ikke benytter barnehageplass med offentlig driftstilskudd, få kontantstøtte fra og med den måneden barnet blir 13 måneder til og med den måneden barnet blir 19 måneder», heter det i lovproposisjonen. Bakgrunnen er blant annet at alle barn har tilgang på barnehage senest når de er 20 måneder.

Full kontantstøtte er per 2024 på 7500 kroner per måned. Det foreslåtte kuttet ventes å gi en innsparing på 295 millioner kroner fra 2025 av.

Kunnskapsdepartementet har beregnet at endringen i kontantstøtten vil gi behov for å opprette om lag 1030 nye barnehageplasser, hvilket vil gi en merutgift på 287 millioner kroner i året.

Skal gjelde fra i sommer av

Siden foreldrepenger er en løpende ytelse, vil det ta litt tid før full helårseffekt inntreffer. Merutgiftene anslås til 178 millioner kroner fra 2026.

Regjeringen foreslår at de nye reglene for kontantstøtte kan tre i kraft 1. august 2024, og at de nye reglene for foreldrepermisjon skal begynne å gjelde fra 1. juli i år – altså for barn født etter den datoen.

Etter dagens regler kan foreldre velge mellom å ta 49 ukers foreldrepermisjon med 100 prosent lønn, eller 59 uker med 80 prosent lønn.

Nå kan sistnevnte altså bli økt til 61 uker og en dag, og den økonomiske ulempen med å velge dette alternativet bli redusert, hvis Stortinget vedtar lovforslaget.

‒ Dette er veldig etterlengtet. Nå blir foreldrepengeordningen mer fleksibel, så det blir enklere å være lengre hjemme med barna, sier Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) til TV2.

Powered by Labrador CMS