- Alle kan gå langt på ski!
Da eventyrer Aleksander Gamme skulle legge ut på verdens lengste skitur, lærte han hvor viktig selvmotivasjon er.
- Hvorfor gjør vi det? Hvorfor drar vi egentlig på tur?
Eventyrer, programleder og småbarnspappa Aleksander Gamme spør ut i salen på barnehagekonferansen Barnehage 2016 med en liten assistent på armen.
Polfareren manglet barnepass og tok like godt med seg ett år gamle Vilja på scenen, noe hun håndterte med glans.
Ikke bruk energi på feil sted
Gamme presenterte bilder og historier fra turen han tok alene til Sydpolen for noen år siden og dro paralleller til turene også barnehagebarn kan ta. Mye handler om motivasjon.
- Når du er på tur, må du bare innse at det er ting du ikke får gjort noe med. Ikke la humøret bli spist opp av småting, men bruk energi på det du faktisk kan gjøre noe med. Været og oljepriser kan vi bare glemme, sier Gamme.
Det er også lurt å planlegge pakkelister. For å pakke til tur blir man egentlig aldri ferdig med om man ikke setter punktum et sted. Nå er det et fåtall av oss som trenger å tenke på hvor mange doruller vi trenger på vei til Sydpolen, men rett utstyr gjør turen langt lettere. Det samme med å ikke ta med mer enn man trenger.
Øv for å bli bedre
- I barnehagen er det alltid noe dere kan jobbe med for å bli bedre på, ikke sant? Og skal du bli bedre til noe, må du tørre å tenke litt annerledes. For hva må du gjøre for å bli bedre til noe? Jo, du må trene på akkurat det. Det betyr ikke at alle skal trekke traktordekk fylt med stein gjennom skogen, sier Gamme og får latter fra salen.
Også kommer du ikke utenom at du må ha noe å tære på underveis. For Gammes del handlet det om å gå opp minst 20 kilo slik at han bikket 100 kilogrensen. For barnehagebarn blir nok ikke det nødvendig.
- Når du står der på vekta og har nådd målet, håper du jammen at turen ikke blir forsinket, altså! Ler eventyreren og viser et bilde av en glad og ganske rund krølltopp på en industrivekt. Innen han var kommet til Sydpolen og skulle snu og gå tilbake, var alle de ekstra kiloene forsvunnet.
- LES OGSÅ: Friluftsliv for de minste i barnehagen.
- LES OGSÅ: – Barnehagen er en viktig arena for å etablere friluftsvaner.
Når alt går galt
- Å komme seg ut handler om å etablere gode rutiner og bygge selvtillit til å tro at dette klarer man. Skal du motivere andre, må du først vite hvordan du motiverer deg selv.
Men når man er der ute, er det alltid noe som går galt, ikke sant? For Gamme var det dag seks. Pulken veltet, skien knakk, ipodene var ikke ladet, det var tett snøfokk og det verste av alt; hans eneste termos var borte. Det betydde 85 dager uten noe varmt å drikke.
- Da tenkte jeg at dette gidder jeg ikke. Skal det være slik, drar jeg hjem og spiser ribbe. For når alt fungerer, er du 100 prosent til stede. Du tør ta sats, det føles godt og alle er glade. Men du kan være så god på mental trening du bare vil, det hjelper uansett lite når du er redd, trøtt og kald. Noen ganger må bare frustrasjon og følelser komme ut, også bestemmer man seg for å gå i kampmodus og fullføre det man startet på.
Husk å tulle
Det handler om å ta de gode avgjørelsene. Og å lage rom for pauser og tull.
- Hvorfor tulle? Det gjør noe med innstillingen din. I stedet for å gå og tenke på irriterende småting, kan du heller småhumre deg videre. Har man ikke fem minutter i hverdagen til tull og tøys, da har dere det for travelt, altså! formaner Gamme.
På turen tilbake gikk han før to menn fra Australia, og nettopp fordi han visste hvor slitne de kom til å være både fysisk og mentalt, la han igjen små tegn og gaver som oppmuntring underveis.
Alle kan gå langt på ski!
Aleksander Gamme ser på hele turen som en milepæl i livet sitt.
- Mitt budskap er at alle kan gå langt på ski, selv om det ikke er Sydpolen! Man kan trene seg opp. Det handler om å ville og tørre det og bare satse!
På tampen kommer han med et poeng som mange nok kan tenke mer på. Nemlig hvordan vi egentlig bruker tiden vår.
- Det er utrolig hvor meningsfylt en hverdag kan være når den kun er fylt med natur og enkelhet. Da må man lure på hva vi egentlig fyller dagene med ellers i hverdagen som vi strengt tatt ikke trenger?