Dette gjør foreldre feil når de kjører barna i barnehagen
Hvert tredje barn i alderen ett til fire år sikres ikke riktig i bilen. – Andelen som sitter bakovervendt, burde vært 100 prosent.
Det melder Trygg Trafikk, som i samarbeid med politiet nylig har gjennomført en telling av hvor mange barn som sitter bakovervendt i bilen på vei til barnehagen.
Alt for få, er konklusjonen.
– Utviklingen går for sakte. Vi ser i praksis ingen bedring i hvordan de minste barna sikres. Andelen som sitter bakovervendt, burde vært 100 prosent når det gjelder barn under 4 år – så enkelt er det! sier kommunikasjonsrådgiver Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk.
Trafikktellingene gjøres av politiet utenfor barnehager og skoler, for barn i alderen 1-9 år. Totalt er det gjort 2.090 registreringer. Tellingen gjennomføres hvert andre år over hele landet.
Tallene viser at 31 prosent av barn fra ett og til og med tre år sitter i forovervendt barnestol – stikk i strid med tydelige anbefalinger. Mens fire prosent sitter kun på bilpute, i vanlige bilbelter eller helt usikret. Dårligst i klassen er Trøndelag og Møre og Romsdal. Her sitter fire av ti forovervendt.
Hansen forklarer at en grundigere analyse av tallene avslører urovekkende atferd blant mange foreldre.
– Så mange som en av fire toåringer og en av ti ettåringer snus forover. Det er skumle tall. Anbefalingen er krystallklar: La barnet ditt sitte bakovervendt i hvert fall til det er fire år – og helst enda lenger, slår hun fast.
Å sikre barnet feil kan få store konsekvenser.
– Jeg tror de færreste er klar over at risikoen for at barnet omkommer eller blir hardt skadd er hele fem ganger større når det sitter forovervendt, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If, som har laget rapporten sammen med Trygg Trafikk.
Han forklarer hvorfor forovervendt sete innebærer en langt større risiko enn bakovervendt.
– Belastningen på skuldre, nakkeparti og hodet blir mye større ved en frontkollisjon når barnet sitter vendt forover. Hvis barnet derimot sitter bakovervendt, vil trykket fordeles over en større flate og dermed minske belastningen på både nakke og indre organer.