Utviklingsleder Kari Vold Jensen i PBL om BVO-dagene og Barnas verneombud.
Utviklingsleder Kari Vold Jensen i PBL under fjorårets utgave av BVO-dagene. Snart er det ny konferanse.

– I barnehager går det alltid barn som er mer sårbare enn andre

Kari Vold Jensen jobber året rundt for barna som har et ekstra behov for å bli fanget opp. I november åpner hun dørene for en av sektorens viktigste arenaer. 

Publisert Sist oppdatert

Å bli en som ser er hovedbudskapet når årets utgave av BVO-dagene går av stabelen i Oslo 11. og 12. november. PBL har i år inngått et samarbeid med KS om konferansen. 

– Vi gleder oss til å ønske velkommen til Oslo kongressenter for tredje året på rad, sier utviklingsleder Kari Vold Jensen i PBL.

– Mange barn utsettes for omsorgssvikt, vold og seksuelle overgrep. Disse barna går også i barnehagen. I barnehagene jobber det folk som kan fange disse opp. Jeg tror barnehageansatte forstår det, men det er en terskel å gripe fatt i problematikken. BVO-dagene er en arena som kan gi trygghet i å stå i vanskelige situasjoner, noe de aller fleste trenger trygghet på. Det er en god anledning til å få påfyll, og ser muligheter og håp i det å kunne jobbe med de mest utsatte barna.

Som statssekretær Synnøve Mjeldheim Skaar (Ap) sa da hun åpnet fjorårets konferanse

– Jeg blir helt rørt av å tenke på hvor mange barn dere kan bety en stor forskjell i livet til. Det er mange konferanser som er viktige, men en konferanse som dette det gir dere kunnskap som kanskje kan bety den store forskjellen i livet til ett eller mange barn.

Barnas verneombud

PBL utvikler tre områder i satsingen Barnas verneombud:

  • Vold, overgrep og omsorgssvikt mot barn 
  • Barnehagemiljø, mobbing og krenkelser 
  • Barn med behov for spesiell tilrettelegging

Temaene danner grunnlaget for de årlige BVO-dagene som arrangeres november hvert år i Oslo

www.barnasverneombud.no

Begge de to første årene konferansen har blitt arrangert, har det vært med drøyt 700 deltagere. Også i år ligger det an til å bli mange påmeldte. 

I løpet av de to dagene får deltagerne høre sterke historier fra Trine Lise Olsen, Alexander Skadberg og «jævelungen» Magnus Jackson Krogh, og foredrag om blant annet problematisk og skadelig seksuell adferd hos barnehagebarn og barns positive og naturlige seksualitet, og lære om å dele undringer og bekymringer med foreldrene og at tegn og signaler er en usikker måte å fange opp barns risiko. 

– At vi i år har to fra KS i programutvalget til konferansen har vært veldig positivt. Vi ser at samarbeidet bidrar til å få flere fra de kommunale barnehagene til å delta på konferansen. Det er et viktig mål og har stor betydning at budskapet når ut til hele sektoren, sier Jensen, og fortsetter: 

– BVO-dagene har kommet for å bli, planleggingen av konferansen i 2025 er i gang rett og slett for at det finnes så mange gode foredragsholdere i dette feltet at vi ikke hadde plass til alle i år. Det er en uuttømmelig tematikk.

– Tidligere har det vært både gråt og latter, og det blir det nok i år også. Det blir mange følelser disse dagene. Deltagerne er gjerne helt utslitte når konferansen er over, for tematikken er så nær og sår. Men barnehageansatte møter disse barna hver dag, og står i vanskelige situasjoner, så da er man nødt til å åpne opp og ikke være redd for å ta i tematikken. Det er når man snakker om det, og tør å gripe i det, man får mulighet til å gjøre noe med det, avslutter Kari Vold Jensen.

Powered by Labrador CMS