Eier og styrer Jørgen Kjørven ved Småtjern naturbarnehage driver barnehage der barna stort sett er utendørs. Bildet er tatt under et besøk i 2018. Foto: Mariell Tverrå Løkås

Foreldrene slår ring om Småtjern - samler inn penger til oppgradering

Småtjern naturbarnehage må oppgraderes. Det vil foreldrene gjerne bidra til. 

Publisert Sist oppdatert

– De har aldri bedt om hjelp fra foreldrene. De har alltid hatt alt av utstyr til utlån, de ordner alt, og ber oss ikke om noe. Når situasjonen er så fastlåst som den er nå, så kan vi endelig gi noe tilbake og vise hvor mye vi setter pris på barnehagen, sier FAU-leder i Småtjern naturbarnehage på Grua, Karianne Berge, til avisen Hadeland (krever abonnement).

Eier og styrer Jørgen Kjørven sier det var behov for å oppgradere fasilitetene i barnehagen; noe som ble bekreftet etter et tilsyn fra avdeling for miljørettet helsevern. Naturbarnehagen har utedo og et innendørs kjøkken.

– Det blir en del slitasje etter 23 års barnehagedrift, så det trengs en oppgradering. Nå har vi et behov for å oppgradere toalettforhold og kjøkkenet i barnehagen. Nå har det kommet nye krav om standarder til fasiliteter, og siden vi bygger nytt må vi følge disse. Det har også kommet krav om garderobeløsning til de ansatte, sier Jørgen Kjørven til avisen.

Han har drevet barnehagen siden oppstarten, og legger til at han synes reglene er helt forståelige.

– Og jeg gleder meg til å få nytt kjøkken.

Barnehage.no besøkte den spesielle barnehagen i 2018. Da fortalte Kjørven at han helt bevisst lette etter det mest ulendte terrenget å bygge barnehage i - fordi det å være i god form har direkte sammenheng med utviklingen av hjernen. Barnehagen består av en rekke bygninger spredt i bratt terreng, og drives etter en filosofi om at all aktivitet foregår utendørs - hele året. I tillegg skal barna lære seg å bruke naturen som lekeplass, uten vesentlig tilgang til ferdig tilvirkede leker. 

«Småtjern Naturbarnehage er en helt unik barnehage som betyr veldig mye for barna våre og oss som er foreldre i barnehagen. I 23 år har Jørgen drevet barnehagen som har ført til banebrytende forskning på barnehagefeltet og kulturutveksling med andre barnehager og barnehagestudenter fjernt og nært rundt i Norge, Belgia, Palestina, Tsjekkia, Kina m.m. 

Men ikke minst, og kanskje aller viktigst, så har han og hans dyktige ansatte gitt over 200 barn uforglemmelige minner, opplevelser, sosiale ferdigheter, trygghet, nysgjerrighet, gode krangleevner, hengebroekspertise, spikkekunst, gruvedrift, troll og nisser, fantasi, geologi, paleontologi, astrologi og alt i mellom - og troen på at de kan få til alt de vil, at ingenting er umulig», skriver initiativtaker til spleisen, Karianne Berge. 

Hun sier blant annet dette til avisen Hadeland om barnehagen: 

– Barna opplever helt utrolig mye her, og det er en fri barndom. Her bygger de opp tillit mellom barna og de voksne, og bygger barnas uavhengighet og selvtillit, sier hun, og legger til:

– Det er en drøm å ha ungene her. Småtjern gir meg lyst til å ha flere barn.

Med et mål om å samle inn 50 000 kroner til rørlegger- og elektrikerarbeid i barnehagen, er foreldrene godt på vei. Så langt er det kommet inn nesten 35 000 kroner. Byggingen er i gang, men Kjørven forteller til avisen at barnehagens muligheter til å finansiere byggingen er utfordrende. 

– Som det er i dag så er det umulig for private barnehager å finansiere den oppgraderingen. Før kunne barnehagen få lån i husbanken uten sikkerhet, men det er ikke mulig lenger. Kommunen kan heller ikke stille som sikkerhet fordi vi er en kommersiell barnehage, forklarer han.

Han setter stor pris på engasjementet fra foreldrene.

– Det er helt fantastisk. Men jeg synes det er veldig synd at det er det som skal til, og jeg mener bare at det skal ikke måtte være nødvendig. 

Den eneste andre løsningen han ser er å ta opp et privat lån.

– Men jeg kan ikke ta risikoen ved å pantsette mitt eget hus.

Powered by Labrador CMS