Terje Johansen vier alt av fritid til å hylle kollegene sine.
Terje Johansen vier alt av fritid til å hylle kollegene sine.

– Nå må det jaggu være vår tur til å bli verdsatt

De siste årene har Terje Johansen jobbet utrettelig for å løfte barnehagehelter landet over. Nylig ble barnehageansatte hyllet på Åråsen stadion. 

Publisert Sist oppdatert

«Jeg ønsker så inderlig at folk skal få opp øynene for vår sektor. Og det velger jeg å gjøre med positivitet og heder. Legger ved en video som viser hvordan det ble.»

Videoen Terje Johansen tipser redaksjonen om, er fra cupkampen mellom Lillestrøm og Molde tidligere i oktober. Ikke bare entret spillerne banen i t-skjorter med hyllest til barnehageansatte: Også speaker på stadion brukte tid på å minne supporterne om betydningen av alle som jobber i barnehage. 

«Dette er mennesker som hver dag yter sitt beste for at hverdagen skal bli så magisk som overhodet mulig for cirka 265 000 barn, i alderen ett til fem år. Så la oss reise oss og gi en varm applaus - de fortjener det!»

– Dette er den første av flere ting jeg har planer om å gjøre. En av grunnene til at det lot seg gjennomføre, er Kristian Eriksen som spiller for Molde. 

Når Eriksen - som er utdannet barne- og ungdomsarbeider og har lang fartstid i sektoren - spurte klubben om de ville være med på stuntet, var de klare med én gang. Nå er han fotballspiller på fulltid, men har fremdeles et brennende hjerte for sektoren, sier Johansen. 

– Går under radaren

Selv har han et brennende engasjement for barnehagene, og ikke minst de ansatte. Under pandemien delte han hyppig hjerter med kollegene sine. Gjennom Facebook-siden Barnehagehelter har han fortsatt med det. I dag har siden 11 400 medlemmer. Han har også satt sammen en gruppe ildsjeler som er opptatt av det samme: Å løfte og hedre barnehageansatte. 

– Kristian var en av de første jeg ringte når jeg satte sammen gruppen min, sier Johansen.

Gruppen består i tillegg av blant andre Petter Nyquist, Tore Petterson, og barnehagelederne Jan Frode Bollestad og Jeanette Sjetne. 

– Målet er å  belyse viktigheten og betydningen av barnehageyrket, samt at hele sektoren nå må få sin velfortjente hyllest for den fantastiske jobben de utfører.

– Hvorfor er dette viktig? 

– Grunnen til at jeg velger å hylle alle våre kollegaer i sektoren, er ganske enkel. Det at vi fem dager i uken har ansvaret for andre menneskers barn, burde nesten være grunn i seg selv. For i landets rundt 5300 barnehager går det over 260 000 barn. Og jeg vet hvilken enorm jobb som legges ned. 

Selv har han jobbet i sektoren i over 20 år; den siste tiden i Prestmosen FUS barnehage i Nannestad. 

– Jeg mener barnehageansatte har gått under radaren i alt for lang tid. Vi er bare der. Hele tiden. Og kravene til oss blir bare større og større.  Nå må det jaggu være vår tur til å bli verdsatt. Vår tur til å høre at den jobben vi utfører, faktisk har en stor betydning, sier han, og legger til: 

–  Vi mennesker vokser litt av å høre skryt. Jeg bare ønsker at media og de som virkelig har muligheten til å gjøre nettopp dette, følger etter meg og gjør det samme.

Betydning av betroelser

– Du ønsker at folk skal få øynene opp for sektoren; mener du folk flest ikke har det i dag?

– Jeg er veldig usikker på om folk flest egentlig vet hvor mye jobb det ligger bak, for at vi i barnehagene skal få laget så magiske dager for barna som overhodet mulig. For det er nemlig ikke lite. Vet for eksempel folk flest at barn i barnehagealder tilbringer rundt 52 prosent av sin våkne tid nettopp i barnehagen? Det er enormt med tid, men likevel satses vi ikke mer på. Vi tar med barna i svømmehallen, på skiturer og utflukter. Vi hjelper foresatte med å sørge for at barna til enhver tid har det de skal ha av klær. Sommer som vinter. 

Johansen poengterer også betydningen barnehageansatte har som den ene barna gjerne betror seg til først. 

– Og det gjelder veldig mye. Alt fra det at de skal bli storebror eller storesøster, til det mørkeste vi i barnehagene kan komme borti. De siste betroelsene er jo grunnen til at jeg også har med Stine Sofie-stiftelsen i gruppen min. For vi i barnehagene kan ikke prate om sånne ting, men de kan. Jeg kunne nevnt så mye mer, men vi i barnehagene vet alt dette. Jeg tviler sterkt på om folk flest egentlig vet hva vi står i. Barnehageyrket omfatter så utrolig mye.

Store hjerter

Han har ingen planer om å slutte å jobbe for å framsnakke kollegene sine. 

– Når jeg hører og leser om at mange av våre kolleger begynner å tenke på å forlate sektoren, blir jeg bekymret. Det får meg til å ville hylle enda mer og enda høyere, sier Johansen, og fortsetter: 

– For når selv de som nå er på felgen får tenkt seg om, vet jeg at de er enige med meg. Vi har Norges fineste jobb, men vi trenger hjelp. Husk at alle vokser av å høre at det de gjør, betyr noe. 

Han kommer med en oppfordring til slutt: 

– Barnehageansatte er mennesker med store hjerter, og i de hjertene er det alltid plass til alle de små. Når du som foresatt kommer inn i barnehagen, gi de som jobber der et lite klapp på skulderen. Fortell dem at de gjør en god jobb, og at du ser dem. Det koster så utrolig lite, men kan bety så veldig mye.

Powered by Labrador CMS