Heidi Lien er enhetsleder for barnehage i Hemnes kommune, som i 2022 vedtok å ansette kjøkkenassistent i alle de kommunale barnehagene. Som i Bjerka barnehage (bildet).

Foreldrene sa ja til å betale mer for å beholde kjøkkenassistent

Foreldrene i Hemnes kommune trykket på for å få på plass kjøkkenassistent i barnehagene. Nå får de beholde ordningen ut året. 

Publisert

– Vi er fremdeles litt sånn «wow» over at vi har politikere som tar på alvor innspill fra foreldrene og de ansatte, og prioriterer å bruke så mye penger på dette. Det er tross alt snakk om et ganske betydelig beløp.

Det sa Heidi Lien, enhetsleder for barnehage i Hemnes kommune i Nordland, etter at politikerne vedtok å bruke 2 669 000 kroner i året på å ansette kjøkkenpersonell i barnehagene.

Det var like før jul i 2021. Siden har ordningen vært oppe til debatt flere ganger. I vår fikk foreldre tilsendt et skjema med spørsmål om de ønsket å beholde ordningen med kjøkkenassistent, og om de i så fall var villige til å betale mer i kostpenger, og hvor mye.

114 av 117 foreldre ønsket å beholde matordningen. Av disse sa 98 seg villige til å betale mer i kostpenger for å opprettholde ordningen, ifølge en artikkel i Rana Blad (krever abonnement).

I dag er kostpengene i de kommunale barnehagene 450 kroner i måneden.  Majoriteten av foreldrene som ønsket å øke kostprisen, sa seg villige til å betale 500 kroner mer for å opprettholde ordningen, ifølge avisen.

Matservering i barnehagene har vært et tidvis hett diskusjonstema i kommunen.

Etter at barnehagene fortsatte med matpakka en stund etter pandemien, engasjerte foreldrene seg etter hvert for å få tilbake matserveringen. De sendte innlegg og stilte opp i intervjuer med lokalavisa. De sendte mail til politikere, rådmann og flere i kommunens administrasjon. I et innlegg i lokalavisa skriver foreldrene at «... vi ønsket at det skulle gjøres en grundig utredning i forhold til hva som vurderes til å være barnets beste og at det blir sett på hvilke ressurser barnehagene har og kan få for å ha en god, helsefremmende og næringsrik matordning».

Samtidig var de ansatte i barnehagene, i likhet med enhetslederen, klare på at en eventuell matservering ikke skulle gå på bekostning av tiden de ansatte i grunnbemanningen skulle ha sammen med barna.

Da saken ble behandlet på nytt i kommunestyret 20. juni, var anbefalingen fra Oppvekst-, familie- og kulturutvalget å beholde ordningen ut 2024. Noe av bakteppet for debatten var at foreldrebetalingen for en barnehageplass senkes til 1 500 kroner i måneden 1. august. Per 15. august 2024, ved nytt barnehageår, utgjør kommunens årlige lønnskostnader for kjøkkenassistentene, 3.2 millioner kroner, ifølge Rana Blad. 

Forlaget om å forlenge ordningen ut året ble til slutt enstemmig vedtatt. 

Powered by Labrador CMS