Sola kommune har rundt 60 ansatte som jobber på senter for styrket barnehagetilbud. Nå skal arbeidet omorganiseres.Illustrasjonsfoto: Anastasia Yakovleva
Vil legge ned senter for styrket barnehagetilbud: – Ønsker å være tettere på barna
Sola kommune varsler endringer i måten de jobber med de barna som trenger mest hjelp.
Kommunen har i dag et senter for styrket barnehagetilbud som gir støtte til barn med særskilte behov og nedsatt funksjonsevne. Dette vil kommunen legge ned slik det er i dag.
– Vi ser ikke ønsket effekt av etablert praksis. Vi vil jobbe tettere mot barn, ute i barnehagene, så mange timer som mulig per dag, sier kommunalsjef oppvekst og kultur, Ingunn Folgerø, til Solabladet.
Det var per utgangen av 2023 i alt 1 756 barnehagebarn i kommunen. 634 går i til sammen 13 kommunale barnehager, mens det er 1 122 barn i kommunens 16 private barnehager.
– Vi ser til andre kommuner som har fått til bedre løsninger i arbeidet med barn med spesielle behov, sier Folgerø til barnehage.no, og viser blant annet til Færder, Trondheim og Flekkefjord.
– Som alle har gjort et spennende arbeid. Uten at vi skal organisere oss akkurat på samme måte.
Senter for styrket barnehagetilbud i Sola består av spesialpedagoger, utførere av spesialpedagogisk hjelp og barne- og ungdomsarbeidere/fagarbeidere. Under styrket barnehagetilbud ligger også Ressursteamet. Ressursteamet består av et koordinerende team og et veiledningsteam, står det på kommunens hjemmesider.
Det er i alt rundt 60 ansatte der i dag.
Nå er ønsket en organisering som sikrer at de ansatte knyttet til senteret skal være mer ute i barnehagene - men uten at noen skal miste jobben, presiserer kommunedirektøren.
– Jo mer en er til stede, jo oftere kan en treffe foreldrene for samhandling. Vi vil at flere som jobber i barnehagene skal få styrket kompetanse. Det handler om hvor vi får mest ut av midlene. Og så har vi en tanke om at god spesialpedagogikk også er god almenpedagogikk.
Annonse
Etter planen skal politikerne få presentert de nye planene i september, men forslaget har allerede møtt motbør:
– Det er vanskelig med noe nytt, når en skal omstille fra noe til noe annet. Vi har fått noe kritikk på at vi vil skrive en sak på noe vi ønsker å gjøre før vi har prøvd ut flere alternativ. Arbeidshverdagen vil bli annerledes, og det er delte meninger om dette. Noen er misfornøyde fordi vi har sett for oss allerede hva slags retning vi vil gå i, sier Folgerø til Solabladet.